Skor
BLOGG -BLOGG +

Du är här: Framtidsvalet / BLOGG

april
25
2017

Det är bara ”halvlek”, matchen är inte slut än!

halvlek

 

Om du går i nian och skall börja på gymnasiet i höst så har du förmodligen alldeles nyss kunnat ta del av det preliminära resultatet.

Det är antagningskanslierna runt om i Sverige som gör en antagning till de olika valen utifrån niornas höstterminsbetyg. Man kan säga att det är en

”test-antagning”. Jag brukar säga till mina elever att det kan jämföras med ett halvleksresultat i idrottsvärlden. Matchen är helt enkelt inte slut än. Ännu kan mycket hända.

Preliminärantagningen görs av flera anledningar men främst som en hjälp till gymnasieskolorna så att de skall se hur årets sökningar ser ut, så att de skall kunna vara förberedda och bygga sin organisation därefter. De behöver veta hur ”populär” deras skola och de olika programmen är i år jämfört med tidigare år så att de vet om de behöver anställa fler lärare, anpassa lokalerna osv. 

Men den preliminära antagningen är också en hjälp för de sökande niondeklassarna. När man ser vilken lägsta poäng som krävdes för att komma in på de olika programmen får man en möjlighet att avgöra om de egna betygen räcker till eller om man kanske behöver lägga till fler val så man ökar sina möjligheter att komma in på gymnasiet. 

Efter att den preliminära antagningen är gjord så brukar eleverna ha möjlighet att göra ett omval. Det är en möjlighet för de elever som ångrat det val man gjort tidigare att göra förändringar i sin ansökan. Man kanske vill byta plats på något eller några val. Eller så kanske man vill lägga till fler val eller så har man ändrat sig helt och vill göra helt nya val. En del elever som är osäkra om de blir behöriga till gymnasiet behöver kanske lägga till Introduktionsprogrammets olika inriktningar för att gardera sig om inte betygen blir godkända. 

Ja, det finns många anledningar att göra ett omval och det är också många elever som använder sig av den möjligheten. Ofta kan ett omval faktiskt innebära att eleven gör ett mer genomtänkt val pga att man haft lite mer tid på sig att fundera och komma fram till vilket program och vilken skola som blir bäst för just den eleven.

Om man är nöjd med de val man gjorde i februari så gör man ingenting utan bara kämpar vidare med sista terminen i högstadiet. När det sen är dags för skolavslutning så skickar skolan in vårterminsbetygen till antagningskanslierna och de gör en ny antagning, utifrån de nya betygen och omvalen. Då gäller inte längre det preliminära resultatet utan det definitiva resultatet som presenteras runt 1 juli. Ofta har lägsta poängen på de flesta programmen höjts sen det preliminära resultatet vilket är en direkt följd av att många elever höjer sina betyg sin sista termin på högstadiet. Lycka till med ditt val!

feb
09
2017

Du missar väl inte att anmäla dig till Högskoleprovet?

högskoleprov

Än har du några dagar på dig men sista dagen att betala in avgiften och anmäla dig är den 15 februari om du vill skriva provet under våren 2017.

Provet kommer att äga rum lördagen den 1 april i år och det brukar vara många som tänker passa på att öka sina chanser att komma in på högre studier genom att delta i fler urvalsgrupper.

En del platser på en utbildning på Universitet och Högskola tillsätts bara genom betyg och en annan del på resultatet på Högskoleprovet. Det finns också andra urvalskriterier men betyg och HP är de två stora grupperna. Om man vill in på en attraktiv utbildning så är det ju smart att vara med och konkurrera om platserna i flera grupper och inte bara i en. Det ökar chanserna att komma in avsevärt!

Du kan skriva provet hur många gånger som helst och det är alltid det bästa aktuella resultatet som räknas. Provresultatet gäller i 5 år.

Skulle du ha förhinder vid vårens tillfälle kan det vara bra att veta att det kommer ny chans i höst då Högskoleprovet alltid ges två gånger per år. Även de som skriver i vår kan tjäna på att anmäla sig även till höstens prov då de flesta höjer sitt resultat då de skriver provet flera gånger. Hur Högskoleprovet går till  skiljer sig en del ifrån hur andra prov kan se ut så bara genom att man har mer koll en andra gång och känner igen upplägget gör ofta att man får lite fler poäng. Man är mer förberedd på de olika delprovens innehåll och kanske bättre på att lägga upp tiden på ett smart sätt.

Ett annat sätt att få ett bra resultat på är att förbereda sig. Man kan träna på gamla prov och få in rätt tänk och vara förberedd på hur proven kan se ut.

Att läsa mycket är också en bra förberedelse. Då får man flyt i sitt läsande och man får upp hastigheten samtidigt som man lär sig ”skumma” texten och inte fastnar på onödiga saker.

Du hittar många tips på internet om du söker på Högskoleprovet, alltifrån kurser och böcker du kan investera i, vad du skall ha med dig på provdagen och vad som kan vara bra att tänka på, så lägg gärna lite tid på att söka information. Det kan löna sig! Du hittar mycket bra information på www.studera.nu som är samma sida som du också anmäler dig på. Lycka till!

jan
31
2017

Sommarjobb

sommarjobb_2015

Ännu är det vinter men snart är det dags för sommarjobb och det är nu du måste börja leta! 

När det börjar närma sig skolavslutning och ledigheten hägrar så börjar många fundera på att det inte vore så dumt med ett sommarjobb och egna pengar. Men ibland kan det faktiskt vara försent att hitta ett jobb om man väntar för långt in på vårkanten, för sommarjobb söker man bäst på vintern. Många arbetsplatser planerar tidigt för att hinna rekrytera rätt personer för att täcka upp när den ordinarie personalen har semester. En del företag och branscher börjar redan annonsera innan jul så det gäller att hålla koll på sista ansökningsdatum så man inte missar några chanser. Glöm inte heller att kolla om din kommun anordnar sommarjobb/praktik. Oftast ansöker man redan i februari.

När olika branscher släpper sina sommarjobb varierar lite. Ofta är det sommarjobb inom vården som kommer först, tätt följt av handeln och turism- och restaurangnäringen. Men oavsett vilken bransch man tänker sig så är det viktigt att man söker många jobb så man håller många dörrar öppna. Man ska inte bara söka ett jobb och gå och hoppas att man får det och så kanske man blir utan i slutänden. Det är bättre att söka brett och i så fall tacka nej om man skulle ha turen att bli erbjuden flera tjänster.

Ett sommarjobb tjänar många syften, inte bara som inkomstkälla. Det ger arbetslivserfarenhet, kontakter och kunskaper. Det lär en att ta ansvar, hålla tider, bemöta människor och våga nya saker.

Du får en erfarenhet att skriva i ditt cv som kan öppna upp för andra jobb i framtiden. Att du sommarjobbat säger ju en del om dig som människa då du visar ett driv och en arbetsvilja som alla arbetsgivare uppskattar. Samtidigt kan du få referenser att använda dig av när du söker andra jobb.

Du får med dig nya erfarenheter som kanske hjälper dig i dina fortsatta val av utbildningar och yrken. Ibland upptäcker man sidor av sig själv som man inte hade en aning om och man träffar på yrken och arbetsuppgifter som visar sig vara jätteroliga eller kanske omkullkastas framtidsplaner då det inte alls var som man trodde. Alla är nyttiga erfarenheter.

Tänk på att många sommarjobb aldrig utannonseras utan tillsätts genom kontakter och rekommendationer, därför är det bra att berätta för alla i din omgivning att du vill hitta ett sommarjobb och var inte rädd för att själv ta kontakt om du har idéer vart du skulle vilja jobba. Fundera på vilka branscher som behöver extra mycket folk på sommaren och hör av dig och erbjud dina tjänster. Du har allt att vinna och har du tur kanske ditt sommarjobb kan övergå till ett helg- och extrajobb som du har nytta av långt framöver. Lycka till!

jan
10
2017

Nytt år – nya möjligheter!

nytt_år_2017

Så härligt med alla nya oanvända dagar som ligger framför en då man börjar ett nytt år. Alla möjligheter, alla nya chanser, alla dagar att börja om.

För det är ju det som är så bra, att man alltid kan göra en nystart.

Många börjar sina ”nya” liv med att ge nyårslöften om både det ena och det andra men där de flesta går ut på att man skall må bättre. Man skall träna mer för att må bättre, sluta röka för att må bättre, gå ner i vikt för att må bättre osv osv. Sen händer det fullt mänskliga efter lite olika lång tid för väldigt många att man faller tillbaka i gamla vanor igen och utnyttjar inte träningskortet och stoppar i sig ungefär som förut. Men det är då det är så härligt att varje dag är ny! Man får börja om! Man får göra ett försök till! Och man behöver inte vänta till nästa gång vi går från ett år till ett annat utan kan börja på nytt när som helst. Man kan börja ett ”nyårslöfte” en grå tisdag i mars, det går precis lika bra.

När man tänker på det sättet så kan man också få lite ny energi och kraft att göra förändringar och att inte vara så hård mot sig själv om det inte funkar direkt, Man kan ju faktiskt börja om redan dagen därpå och DÅ kanske det går jättebra.

Samtidigt är det bra för de flesta av oss att sätta upp mål och göra långsiktiga planer. Med lite struktur och planering kan vi hjälpa oss själva att komma lite längre. Det är bra att ha mål att sträva mot, oavsett vad det gäller. Inom både studier, karriär, idrott och fritid kan man tjäna på att sätta upp ett mål och även göra små delmål på vägen fram. Om man siktar på stjärnorna är det troligare att man når längre, kanske till grantopparna, än om man stannat kvar på marken utan mål alls.

Och om man inte skulle nå sitt uppsatta mål med en gång så kan man ju alltid börja om och sikta på ett nytt. Det är en trösterik tanke! Allt gott till er alla 2017!

dec
19
2016

Snart är det dags för gymnasieval – men innan dess är det jullov!

vinterbild_2016

De flesta av oss är trötta den här årstiden och vi är nog många som längtar efter lite lediga dagar med lata mornar och lugnt julmys. Slippa gå upp och ge sig iväg i mörker och kyla till skola och jobb. Slippa prov och förhoppningsvis inte ha för många skoluppgifter som skall vara klara efter lovet utan bara få göra det man har lust till. 

När vi nu befinner oss i mitten av december så är det ungefär 1,5 månad kvar innan valet till program och skola skall vara avklarat för de allra flesta som skall börja på gymnasiet i höst. En del är helt säkra på sitt val och har redan gjort klart hela tankeprocessen inför valet och väntar bara på att få göra sin ansökan. Skönt för er! 

Till alla er andra som ännu inte bestämt er vill jag ge några sista minuten tips! 

Varva gärna julfirande och jullovsledighet med lite informationsinhämtning. Den som är påläst har större chans att göra ett bra och genomtänkt val och slipper ångesten över att göra fel. 

Passa på att prata med familj, släkt och vänner om dina tankar inför valet och fråga om vilka val de gjorde när de skulle välja till gymnasiet och vad de jobbar med idag och inte minst vägen däri mellan. Du kommer säkert bli förvånad. Och du kommer säkert märka att många arbetar idag med något helt annat än vad de en gång utbildade sig till. Då kanske lite av skräcken släpper över att välja fel om man ser att det oftast inte är livsavgörande att välja till gymnasiet och att det går att ändra sig och byta riktning många gånger under livets gång.

Du ska lyssna på andra och ha dem som bollplank men kom ihåg att det är DU som till slut skall välja. Ingen annan! 

Ett annat litet tips kan vara att titta lite på gymnasiefilmerna om de olika programmen som ligger på Skolverkets hemsida. http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola  Under Gymnasieskolans nationella program så ligger korta små filmer om varje enskilt program.

Efter Julkalendern, Kalle Anka och alla andra filmer och klipp i sociala medier så kan du lägga några minuter på att titta lite extra på de program som intresserar just dig. Du kan jämföra innehåll och du kan lyssna på elever som berättar hur de tycker att det är att vara elev på just det programmet. Du kan också titta på olika yrkesfilmer och göra intressetest på internet för att bredda dina kunskaper och matcha din person med utbudet. 

De flesta skolorna har stängt över jul men passa på att kolla upp om de har Öppet hus någon dag i januari och boka in ett besök där då. Många elever upplever ett besök på en skola som avgörande för sitt beslut. Speciellt om samma program finns på flera olika skolor. Då gäller det att både tänka praktiskt och känna efter med magen. Det skall kännas bra och det skall fungera praktiskt med resor och fritidsaktiviteter. 

Slutligen så lägg dig ner i soffan med julchokladen bredvid eller ta en pulsande promenad i snön (om det finns nån) och låt tankarna löpa fritt. Vad gillar du? Vilka ämnen får dig nyfiken och intresserad? Vill du snabbt ut och jobba efter ett yrkesförberedande program eller kan du tänka dig ett högskoleförberedande som grund för högre studier? Vad har du för mål? 

Men njut samtidigt av ditt lov och tänk lite lagom! Det löser sig och det blir bra för de allra flesta och vill du fundera lite mer så har du våren på dig innan du har möjlighet att göra ett mer genomtänkt val under omvalsperioden. En riktigt God Jul önskar jag dig!

okt
06
2016

Säg Ja och bli en hjälte!

hjälte

En del av oss som arbetar som Studie- och yrkesvägledare på grundskolan arbetar med prao på olika sätt. Där jag arbetar drar det ihop sig för alla niorna att få ut och pröva på hur det är att vara del av en arbetsplats och dess gemenskap. När dessa elever gick i åttan i våras så hade de sina första två veckors prao och efter det så gjorde jag en enkät som jag ville att de skulle fylla i och berätta om sina erfarenheter. Det var en slående positiv läsning! De allra flesta eleverna var nöjda eller mycket nöjda med sin prao och en väldigt stor procent ville ha minst två veckors prao per årskurs men helst mer. I ämnet svenska skrev eleverna debattartiklar för och -emot prao och var väldigt engagerade. Om man som jag då brinner för det här med praktisk och verklighetsförankrad utbildning och erfarenheter så blir man väldigt glad över att man fortfarande jobbar på en skola som har kvar praon.

Däremot blir man väldigt bedrövad och ledsen när man pratar med elever som lagt ner mycket tid och engagemang på att finna egna platser utifrån sina intressen och möts av obesvarade mail, stängda dörrar och Nej från företag och arbetsplatser.

Sen kan jag i min yrkesroll sitta på informationsmöten med branscher som skriker efter utbildat folk och som inte förstår varför så få elever från grundskolan söker sig till de yrkesförberedande programmen på gymnasiet. Det jag inte kan förstå är varför man inte gör kopplingen att elever behöver ”bilder” och fakta från arbetsplatser som underlättar deras val till gymnasiet och dessa bilder får man under sin grundskoletid. De företag som svarar en elev i år nio att -”Nej tyvärr, vi tar bara emot elever från gymnasieskolan” förstår ju inte att då är det för sent att påverka. Valet är redan gjort.

Ett exempel på bransch som säger att de behöver anställa många framöver är besöksnäringen. Med den kunskapen så undrar jag vad jag skall säga till den goa och duktiga tjej i årkurs 9 som inget hellre vill än att få göra sin prao inom Hotell men bara får nekande svar på sina förfrågningar. Om hon får något svar över huvud taget.

Andra företag säger att de inte har tid att ta hand om en praoelev. Jag önskar att de kunde se på situationen lite mer långsiktigt och förstå att de många gånger bidrar till den egna branschens möjlighet att kunna anställa bra folk framöver.

Varför inte dela upp praoperioden om det finns möjlighet på företaget så att eleven kan vara på flera avdelningar med olika handledare. Med delat handledarskap blir inte arbetsbördan för den anställde så stor och eleven hinner få med sig bilder av många olika yrken på en och samma period. Om det är en större arbetsplats kan eleven vara i receptionen, i personalmatsalen, vaktmästeri, med chef och tjänstemän och anställda på olika avdelningar och få med sig massa erfarenheter och yrkesförebilder.

De som svarar ”Ja” när en elev frågar om en praoplats gör en hjälteinsats! För eleven, för sig själv, sitt företag och bransch, för skolan och samhället i stort!

Tack alla ni hjältar och hoppas att ni blir ännu fler!

mars
07
2016

Är du en av alla nior som i dagarna gör ditt val till gymnasiet?

omval

Kanske har du vetat länge vilket program och vilken skola du skall söka till och valet har kanske känts hur lätt som helst. Då är det bara att gratulera! Så skönt!

Men tillhör du den gruppen av elever som tycker att det varit jättejobbigt att göra ett val, som haft svårt att komma fram till ett beslut och som fortfarande känner en osäkerhet i maggropen, då är du inte ensam. För många känns valet som stort och livsavgörande och framkallar både ångest, oro och rädsla för att välja fel. Gymnasievalet är viktigt men det mesta går att lösa.

De allra flesta har en möjlighet att ändra sitt val redan under vårterminen om man ångrar sig eller är orolig för att betygen inte skall räcka till. Det är under omvalsperioden som det går att göra ändringar i sin gymnasieansökan. Datumen för omvalsperioden varierar från kommun till kommun. Vilket datum som gäller för just dig får du kolla upp med din SYV eller titta på kommunens/gymnasieantagningens hemsida. Den brukar ligga i april-maj och öppnar ofta upp efter att eleven fått sitt preliminära gymnasiebesked som baseras på höstterminsbetygen i år 9. Om man är orolig att man inte har poäng så att det räcker för de val man gjort kan man passa på att lägga till några fler val för att öka sina chanser.

Om man är orolig att man inte blir behörig i alla ämnen man behöver så kan det också vara bra att passa på att gardera sig med ett val till Introduktionsprogrammet.. På IM finns flera olika inriktningar där man antingen går för att bli behörig i de ämnen man saknar så att man kan söka ett nationellt program nästa år eller så riktar man in sig mot ett yrke genom praktik m.m.

Ett tips är att använda tiden väl från att valet skall vara gjort i februari månad tills att omvalet öppnar upp fram i april. Passa på att gå på fler öppna hus som skolorna har och ställ alla frågor som du går och funderar på. Skulle inte skolan ha ett öppet hus under våren så tar de säkert emot besök ändå om du kontaktar dem och visar intresse. Jämför flera skolor och program och känn efter vilken som känns bäst för just dig. Kontakta gymnasieskolan och be att få vara med en dag på de program du väljer mellan. Det brukar ge väldigt mycket att kunna vara med i en klass och träffa lärare och få känna på hur det är irl.

Titta gärna på filmer på olika sidor på internet där människor berättar om sina olika yrken, läs på och fundera på vilka yrken som olika program kan leda till och lär dig mer om skillnaderna på ett yrkesförberedande och ett högskoleförberedande program.

En del är oroliga över att göra ett omval. Man är rädd för att man inte har samma chans som om man valt rätt från början. Det behöver man inte vara. Det spelar ingen roll för de flesta program om man valt det direkt eller om man gjort valet under omvalet. Man prövas på sina betyg och när slutbetygen i år 9 skickas in så gör antagningskansliet en helt ny gymnasieantagning och då är det preliminära beskedet ”nollställt” eftersom man nu har vårtermins betygen och inte höstterminsbetygen att göra antagning på. Det definitiva beskedet man får på sommaren kan alltså se annorlunda ut. När flera elever gör omval och många elever höjer sina betyg på våren i nian så höjs ofta också antagningspoängen till de olika programmen som en direkt följd.

Du kommer alltså inte påverkas negativt på något sätt av att göra ett omval, för en del blir det däremot ett mer genomtänkt val.

Kanske blir du hjälpt av att boka in ett till möte med din SYV under vårterminen när du ser hur det går med dina studier eller om du har nya funderingar som du behöver bolla med någon som är väl insatt eller om du vill få förklarat igen hur omvalet går till.

Kunskap är makt och ju bättre informerad du är desto bättre val kommer du att göra. Kunskapen som du behöver ha är både om vilket utbud som finns, konsekvenser av olika val men också om hur du fungerar som person och vilka mål du har. Matcha ihop den informationen så får du de bästa förutsättningarna att hamna rätt! Varmt lycka till!

nov
23
2015

Nu är det jul igen och nu är det jul igen…!!

Kämpa på

Nja, kanske inte riktigt än men det känns som att tiden just nu rusar iväg. Speciellt om man jobbar i skolans värld. Allt som inte hunnits med skall hinnas med innan eleverna försvinner på julledighet. 

Många elever börjar fundera på sina betyg så här när det börjar närma sig terminslut och rätt många uttrycker en oro över om betygen skall räcka för det mål man vill nå.

Det spelar ingen roll om man går i grundskolan eller på gymnasiet eller studerar någon annanstans. Det spelar ingen roll hur gammal man är eller vilket kön man tillhör. Betygshetsen känner många igen sig i och den blir alltid tydligast när det börjar närma sig ett terminslut eller en ansökningsperiod. 

När man inte är i den situationen att man är beroende av sina betyg just nu, kan det kännas som om man har all tid i världen att greja det där som inte blir gjort, senare. När man t ex går i år 7 kan det kännas väldigt långt bort att man skall göra ett gymnasieval i år 9. Man kanske har fullt upp med att ha börjat i högstadiet med allt nytt som det innebär och tankarna på betyg och val och jobb känns fortfarande väldigt avlägset. Det som dock är gemensamt för väldigt många nior är att man börjar inse att det är försent att börja tänka på betygen vårterminen innan det är dags att lämna grundskolan. Många uttrycker en ånger över att man inte började ta ett större ansvar över sina studier tidigare. De betygen och kunskaperna man får i år 7 och 8 lägger ju grunden för de betyg man får i år 9. Visst är det många elever som höjer sina betyg på våren i år 9 för man inser att det är nu det gäller, men det brukar vara ett betygsteg. Man skall inte tro att man på en termin skall fixa E:na till A:n på några månader. 

Om en elev i år 9 i grundskolan eller år 3 på gymnasiet kunde möta sig själv med den erfarenheten de har med sig, som de var, 2 år tidigare, så skulle nog budskapet vara:

- Kom igen nu! Kämpa lite! Du kommer tacka dig själv för den insats du gör idag senare, för det kommer att betala sig!

- Ta med rätt material till dina lektioner! Ge dig själv de rätta förutsättningarna för att maxa din egen potential!

- Göm dig inte bakom ett ”men jag var sjuk då” eller ”hos tandläkar´n” utan fråga efter vad du missade när du inte kunde delta. Ta kopior av anteckningar av klasskamrater, läs på det du missade så du inte ligger efter inför nästa lektion. Har man väl kommit efter är snöbollen snabbt i rullning.

- Det är inte töntigt att plugga utan smart!  Börja i tid är också smart!

Kontentan borde bli -

- Gör helt enkelt ditt bästa! Mer kan man aldrig göra! Ge dig själv en chans!

okt
19
2015

Tankar & tips inför valet!

I veckan som gick besökte jag en gymnasiemässa fullspäckad av olika grader av intresserade och vetgiriga elever. Deras motivation att vara där varierade säkert, från de som var tvingade av sin skola att tillsammans med sin klass besöka mässan i sammanhållen trupp till de som aktivt tagit sig dit på eget initiativ själva eller tillsammans med föräldrar för att få svar på sina frågor. En mässa kan med andra ord vara en jätteviktig del i processen att komma fram till sitt gymnasieval eller bara en jobbig dag med för mycket ljud och intryck. Mässa 

Oberoende av hur man ser på det så tar vi till oss kunskap och information på olika sätt och för en del är ett besök på en mässa en ögonöppnare och ett smörgåsbord av alternativ. Andra läser hellre på nätet, bläddrar i kataloger eller pratar med kompisar och föräldrar.

Gör alltihop eller det som funkar bäst för just dig! Hur inhämtar du information?                             

När man frågar elever om vad det var som var den mest avgörande faktorn i deras val så är det många som svarar besöket på gymnasieskolan när de hade öppet hus. Det brukar alltid vara givande att se skolan på plats, att prata med elever och personal som finns där och bara få insupa atmosfären och känna känslan i magen. Öppna hus 

Det kan också vara bra att besöka flera olika skolor även om man bestämt sig för då har man något att jämföra med. Det är framför allt bra att hålla fler vägar öppna längre och inte bara snöa in på ett alternativ. Om man låter sig vara öppen och intresserad så kan man kanske bli överraskad över att inse att man faktiskt kan hitta flera program som man inte hade tänkt på från början. Ibland händer det att skolor har för få sökande eller att något annat uppkommer som gör att de bestämmer sig för att inte starta sin utbildning och då är det bra om man har fler än ett alternativ i sin ansökan. Var öppen för flera möjliga alternativ 

Tänk på att valet är en process så låt det ta tid. Se det som vilken skoluppgift som helst och gör en plan över hur du skall göra för att få ”uppgiften” färdig. Deadline kan ju vara när ansökan skall vara gjord. Men hur lägger du upp tiden innan?! Vilka skolor skall du besöka och när har de öppet hus? Vad vill du få svar på när du kommer dit? Skriv ner en lista med frågor eller maila skolan dina frågor i förväg. Om det finns möjlighet så passa på att ”skugga en elev” och följ med på en vanlig dag.  Gör en tidsplan över ditt val! 

Boka in ett möte med din studie- och yrkesvägledare som finns där för dig för att hjälpa dig att göra ett bra och genomtänkt val. Hur ser dina betyg ut och hur såg antagningspoängen ut förra antagningen. Ser det möjligt ut för dig att komma in om det inte blir för stora ändringar i år. Prata med dina lärare om du känner dig osäker på hur du ligger till kunskapsmässigt i dina olika ämnen. Prata med din SYV och dina lärare 

Prata med dina föräldrar eller andra vuxna i din närhet som känner dig bra. Vad tror de att du skulle passa som och vilken utbildning som du skulle trivas på. Prata med kompisar och vänner som kanske redan går på gymnasiet om vad de har för tips att komma med och vad som kan vara bra att tänka på men framför allt lyssna på dig själv.Prata med andra 

Ge dig tid och förutsättningar för att komma fram till ett bra val. Det är ditt val och din framtid! Fundera på hur du är som människa. Dina starka sidor och ämnen som du tycker om och vill ha mycket tid med på gymnasiet. Finns det ämnen som du tycker mindre bra om och som du vill ha så lite som möjligt av under gymnasietiden. Vilka program finns det som passar dig och dina förutsättningar bäst? Har du redan nu några konkreta mål och iså fall hur skall du nå dem?  Vem är du? Vad finns det för alternativ? Matcha! 

Tänk in hela livet så att din vardag kommer att fungera. Har du speciella fritidsintressen eller idrottar du? Hur ska du göra för att skolan och fritiden skall fungera så smidigt som möjligt? Hur fungerar det med resor och tider? Ta reda på så mycket du kan så du får tid för det som är viktigt i ditt liv. Fritidsintressen och restider 

En viktig del är också att väga in hur den kommande arbetsmarknaden ser ut. Kommer det att vara lätt eller svårt att få ett jobb inom det du tänkt dig? Visst kan arbetsmarknaden förändras innan du är färdigutbildad men ofta kan man få ett hum om hur det kommer att bli genom att se hur många som kommer att gå i pension, hur många som utbildas och följa med i samhällsdebatten. Oavsett om man låter arbetsmarknaden påverka ens val så är det alltid bra med kunskap om hur det kan se ut framöver.  Arbetsmarknaden 

Många upplever det svårt att välja och det är fullt förståeligt med dagens utbud så därför är det ändå viktigare att du tar dig tid och sätter dig in ditt val. Om du ser till att du har mycket kunskap så ökar chansen att du gör ett bra val och hamnar rätt. Ge dig själv de rätta förutsättningarna för en gymnasietid där du trivs och utvecklas och blir ditt bästa jag!

Lycka till! :)

sep
07
2015

Allt att vinna och inget att förlora!

högskoleprov

Funderar du på att börja studera på Högskola eller Universitet? Har du kanske hittat din drömutbildning och är beredd att skicka in din ansökan? Du kanske känner dig osäker på om dina betyg räcker för att komma in?

När du sett till att du är behörig för den utbildning du vill söka så vill du givetvis vara med och konkurrera om alla platser som erbjuds och därför är mitt tips till dig att göra Högskoleprovet!

Platserna på högskola/ universitet fördelas i olika urvalsgrupper om det är fler sökande än antal platser. Man kan söka på sina gymnasiebetyg eller betyg från Vuxenutbildningen, eller med sitt studieomdöme från Folkhögskolan. Söker du bara på dina betyg så är du inte med och konkurrerar om ca 1/3 av platserna som tillsätts av de som skrivit Högskoleprovet.    Finns det exempelvis 60 platser på utbildningen du söker till och 2/3 fördelas i betygsgruppen och 1/3 i Högskoleprovsgruppen så vill du givetvis vara med och slåss om alla 60 platserna och inte bara de 40 som fördelas i betygsgruppen.

Du har med andra ord allt att vinna på att anmäla dig till höstens Högskoleprov. Sista dag att betala in din anmälningsavgift är den 15 september för att få skriva provet i höst. Provet kommer också tillbaka till våren så då får du en ny chans men eftersom de flesta höjer sitt resultat andra gången de gör provet så är det ingen dum ide att göra provet flera gånger och kanske inte bara när det är skarpt läge.

Vem som helst kan göra provet och man kan skriva det hur många gånger som helst. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Det finns även anpassade prov för dig med funktionshinder där du får mer tid på dig att klara uppgifterna. Du kan skriva provet var i Sverige du vill och även om du befinner dig utomlands. I varje fall i Europa, eftersom tidskillnaderna till andra världsdelar gör det omöjligt ur sekretess synpunkt.  Provet finns bara på svenska och tanken är att det skall vara ett mått på din förmåga att klara högskolestudier. Det är alltid det bästa resultatet som räknas och resultatet gäller i fem år.

Speciellt killar tjänar på att göra provet då man ser att i många fall konkurrerar tjejerna ut killarna från populära utbildningar genom att tjejerna generellt har högre gymnasiebetyg.

En del är oroliga för att provet skall vara för svårt men du har allt att vinna och får aldrig minuspoäng på att gissa. Du kan också förbereda dig inför provet för att öka dina chanser. På lång sikt kan du träna inför provet genom att läsa mycket böcker och artiklar både på svenska och engelska, repetera matte och träna på gamla prov på internet. Ett tips är att ställa en klocka och känna på hur det är att göra gamla prov under tidspress.

Det finns också kurser med coaching, handböcker och mobilappar att ta till sin hjälp.

När provdagen närmar sig är det bra att äta bra och lägga sig i tid och försöka ha en positiv inställning. Glöm inte legitimationen, penna och linjal. Det kommer man långt på.

Anmälan gör du på www.studera.nu till en kostnad av 450 kr. Väl investerade pengar om det innebär en ökad chans att komma in på drömutbildningen! Lycka till!

Framtidsvalets SYV-blogg

Taggar

Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Webbutveckling: Novitell AB