Skor
Högstadiet -Högstadiet +

max

MÖTE MED SYV
För att bestämma träff med studie och yrkesvägledaren så var man tvungen att skriva in sitt namn på en lista, för att bestämma en tid som passade.

Klockan 10 gick jag dit och hon började med att ställa ett par frågor som bland annat vad jag hade tänkt mig att gå för linje och vilka ämnen jag var intresserad av. Jag hade redan förberett mig så jag var redan ganska säker på att jag skulle välja samhäll. Problemet var vilken inriktning jag skulle välja, jag ville få reda på lite om intagningspoängen och om de olika skolorna. (jag hade inte besökt någon skola innan samtalet) Jag var ganska osäker på om jag skulle gå i Malmö eller Lund så hon visade mig en hemsida där man kunde läsa om när de olika skolorna hade öppethus osv. Man kunde också se vilket som hade varit det lägsta intagningspoängen förra året vilket jag tyckte var intressant. 
Efter samtalet hade jag fått mig en bättre uppfattning om hur allting fungerade med de individuella valen, de olika inriktningarna osv. Jag fick mig också en bra bild om hur svåra de olika skolorna var att komma in på och ungefär var jag låg poängmässigt.

snirkel

BESÖK PÅ GYMNASIEMÄSSA

"

Mitt tips till dem som tycker att det är jobbigt att gå och fråga någon elev direkt är att till exempel gå in på deras station och läsa om något så att man verkar intresserad, för då frågar dem dig till slut.

"

Vi började med att ta bussen från skolan till stället där gymnasiemässan skulle vara. Där fick vi en bestämd tid att samlas utanför.

Det var många elever och lärare där inne. Alla gymnasieskolorna i staden fanns där.

Jag tyckte att det var lite jobbigt när alla frågade om man var intresserad av att gå i deras skola. Särskilt om det var något man absolut inte tyckte var intressant. Jag lyckades ändå i slutet ställa några frågor till bland annat några elever som gick på de två skolorna som jag är mest intresserad av.

 

snirkel

NU HAR JAG AVSLUTAT MIN PRAO I 9:AN 
Jag hade min prao på Media Markt i två veckor. Vi jobbade mellan 10.00 till 17.00. Det blev ganska långa dagar eftersom att jag inte kom hem förrän vid halv sex eftersom att jag åkte buss. Förutom att det var ganska långa dagar så tyckte jag att det var väldigt kul. Tyvärr så hade vi fått ganska många läxor under praon så det blev fullt upp när man kom hem.

Jag fick praon genom att åka dit och fråga. Jag hade fått en lapp av SYV som Media Markt skulle fylla i. Arbetstider, handledare osv. Jag fick en timmes lunch vilket var ganska lagom.

Det jag fick göra där var väldigt olika. Men jag lärde mig snabbt att man kunde gå runt vid olika avdelningar och fråga om det fanns något jag kunde göra. Man kunde inte bara stå bredvid och vänta på att de skulle ge en en arbetsuppgift. Jag fick b.la sortera och prissätta iphoneskal, ta bort prislapparna från filmer, öppna upp en ny datorskärm och koppla in den som ett demo exemplar, jag fick också larma och låsa wii konsoler.

snirkel

FRAMTIDTÅGET - PÅ MIN SKOLA
Vi blev informerade av SYV att vi skulle komma och lyssna på framtidståget. Vi fick också fylla i en lapp om våra drömyrken osv. Vi kollade också i framtidsvalet för att få en liten bild om vad som skulle hända.

Det var intressant att lyssna på Annas historia och om hur man kanske inte skulle satsa allt på drömyrket eftersom att oddsen att lyckas var väldigt små. Vi fick också se filmer, de flesta var intressanta men det var någon som var lite seg.

Ingen av filmerna var direkt lockande i yrket i sig, eftersom att jag inte är så intresserad av de sorts yrkena det skulle i så fall vara polis för det har jag funderat på tidigare. Men om jag skulle välja någon av filmerna som var bäst gjorda så var det nog den första eller lantmäteriet. Jag vet inte riktigt vilken som var sämst, kommer inte riktigt ihåg.

snirkel

PRAO I 8:AN 
I åttan praoade jag på ICA Maxi. Jag fick platsen genom att söka upp deras telefonnummer på internet för att sedan ringa dem. Jag bestämde en tid jag skulle komma dit och lämna in papperna.

Jag praoade i två veckor. Den första veckan fick jag jag stå vid frysdisken och packa upp nya varor och fylla på hela tiden. Det var ganska kul i början men sen så blev det ganska enformigt. Den andra veckan var jag på en annan avdelning som kallas Special. Där fick jag göra ungefär samma grejor fast vid klädes- och leksaksavdelningen.

Det är nog inte något jag vill jobba med i framtiden, jag tog det mest eftersom att jag bara ville prova på hur det var att jobba där.

Under tiden vi var där hade vi fått i läxa av SYV att skriva lite om praotiden och hur det var där.

snirkel

FUNDERINGAR NÄR JAG VAR YNGRE 
När jag var liten ville jag först bli fotbollsproffs sedan gillar jag att rita så jag ville även bli tecknare. Jag har även funderat på spelutvecklare men inget av detta vill jag bli längre.

Just nu vet jag inte riktigt vad jag vill jobba med i framtiden, det är svårt att bestämma sig.

Webbutveckling: Novitell AB