Snickare

Byggnadsingenjör - Vöfab, Växjö Fastighetsförvaltning AB

Patrik - Snickare

Jag har varit snickare i 15 år. Min pappa arbetar i branschen och när jag sommarjobbade hos honom tyckte jag att arbetet var roligt.

Gymnasiets Byggprogram passar dig som vill bli snickare. Jag läste Bygg och Anläggning på gymnasiet och praktiserade sista terminen inom snickeri. Sedan två år är jag även murare. Jag blev murare genom att arbeta som traditionell murarlärling i 1,5 år hos min tidigare arbetsgivare.

Fördelarna med mitt yrke är att jag får skapa någonting. Det är kul att se förändringarna. Jag arbetar med till- och ombyggnader och det innebär en stor variation på arbete. Jag gör nästan aldrig exakt samma sak. Det är även kul att träffa mycket folk.

Nackdelen är tunga lyft och dåliga arbetsställningar. Det är viktigt att använda rätt verktyg, maskiner och hjälpmedel. Ibland kan det vara stressigt när man har mycket att göra. Särskilt om man arbetar på ackord.

Mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag ser ut så här. Mina arbetstider är vardagar 07-16. Jag börjar med att ta reda på vad som ska hända de närmsta dagarna. Utifrån det planerar jag dagens arbete. Jag åker till kundens bostad och påbörjar själva arbetet. Att arbeta som snickar innebär mycket förarbete. Det är viktigt att ha rent underlag. Att städa undan hör till vardagen. Några exempel på vanliga arbete är att bygga om badrum, ändra väggar, byta fönster eller rivningsarbete.

Utvecklingsmöjligheter inom snickaryrket finns. Förutom att prova någon annan arbetsgivare kan man specialisera sig inom något visst område. Organisatoriskt kan man bli arbetsledare. Arbetsledaren fördelar arbetet och räknar ut kostnaden. Man kan också starta egen firma. En annan väg att gå är att bli materialsäljare. Då är det bra att ha erfarenhet som snickare.

Om du vill arbeta som snickare måste du våga ta i. Arbetet är emellanåt tungt, smutsigt och kallt. Det är även bra om du är flexibel och lite av en problemlösare.