Motorbranschen

För Jonathan, Andreas, Elias och Olle börja de resan mot de stora yrkestävlingarna med gymnasievalet. De har alla gått fordons- och transportprogrammet och ingen av dem har någonsin ångrat sig. Intresse, nyfikenhet, gott om jobb – det finns olika skäl till varför det blev som det blev. Elias valde att bli bilskade reparatör, ett yrke som kräver både problemlösningsförmåga och noggrannhet. Han känner att han har hamnat helt rätt: – Det finns inget annat jag kan tänka mig att syssla med!

GIVET GYMNASIEVAL
För lastbilsmekanikern Andreas var gymnasievalet givet. – Bilar och teknik är mitt stora intresse. Jag trivdes väldigt bra på fordon och tyckte det var roligt att få hålla på med något som jag var intresserad av. Det sker en stor teknikutveckling i motor branschens yrken och det innebär att man ska vara nyfiken och vilja lära sig mer för att hänga med. Företagen erbjuder en hel del fortbildning för sina anställda, vilket gör det möjlighet att specialisera sig eller bli en kunnig generalist. – Själv tycker jag att det är roligt med el, det är något jag vill specialisera mig inom framöver, säger Andreas.

ÖVA TILLS DET SITTER
Olle var liksom Andreas intresserad av bilar och valde att utbilda sig till fordonslackerare. För att bli en bra fordonslackerare behövs en känsla för färg och form, intresse och tålamod. – Man blir inte bra över en natt. Det gälle r att öva och nöta tills det sitter. Han tycker att framtiden ser ljus ut, med gott om jobb och många möjligheter att specialisera sig inom yrket. – Jag har aldrig ångrat mitt gymnasieval!

ROLIGT OCH GODA JOBBCHANSER
Personbilsmekanikern Jonathan vägde mellan fordons- och transportprogrammet och teknikprogrammet. Till slut blev det fordon, eftersom det verkade roligare att kombinera praktik och teori. 

– Dessutom är man i princip garanterad jobb efter utbildningen, så jag tyckte det verkade bra. Jonathan gillar omväxlingen i yrket och problemlösningen som det medför, både rent fysiskt vad gäller bilen men även att lösa kundernas problem på bästa sätt. Kundkontakt, försäljning och service är viktiga delar i branschen. Om några år kanske han väljer att plugga vidare för att bli exempelvis ingenjör men han tror att han alltid håller fast vid motorbranschen. – Det är ju det som är så roligt, att det finns så många utvecklingsmöjligheter. Du kan börja som mekaniker, bli tekniker eller kundmottagare, verkmästare eller reservdelsperson – eller varför inte plugga vidare till motor ingenjör eller produktutvecklare. Det finns många vägar att gå!

ADRESS
Transportföretagen
Box 5384
102 49 STOCKHOLM

Telefon: 08-762 71 00