Sveriges bagare & konditorer

Hela världen ligger öppen för bagare och konditorer

Vill du ha ett kreativt yrke där du får jobba med händerna? Då kan bagar- och konditoryrket vara något för dig. Det är stor brist på bagare och konditorer så du kommer att ha lätt att hitta jobb.

LÄTT ATT FÅ JOBB
Det är stor efterfrågan på duktiga bagare och konditorer. När du har läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet med bageriinriktning på gymnasiet har du grunderna som gör att du kan få jobb som bagare. Är du efter grundutbildningen nyfiken på mer utbildning kan du även läsa bageri/konditori på Yrkeshögskolan. När det gäller framtidsutsikter finns det nästan ingen begränsning. Du som har mod och fantasi kan arbeta både som konditor på Mallorca eller som bagare i Australien. Bröllopstårtor och bröd behövs alltid och överallt och med din svenska bageriutbildning kommer du långt även utomlands.

SKAPA MED HÄNDERNA
Möjligheterna är stora i vår bransch. Du som vill extra mycket kan tävla i t ex de svenska mästerskapen Årets Bagare eller Årets Konditor. Blir du riktigt duktig kan du ansöka till Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget och få åka runt i världen och tävla. Många startar också eget företag och gör du det kan du välja din egen inriktning. Du kanske bara vill baka bröd, eller så kan du inrikta dig mer på t ex bröllopstårtor.

VIDAREUTBILDNING
När du är klar med grundutbildningen på gymnasiet kan du fortsätt utbilda dig om du vill. I Sverige finns Yrkeshögskolan och du kan även söka lärlingsjobb utomlands.
I branschen arrangeras också många kortare kurser. Du kanske vill åka till Schweiz och lära dig mer om choklad, eller till Italien och lära dig göra glass?

VARIERANDE ARBETSTIDER
Många tror att man inom bageri- och konditoribranschen börjar väldigt tidigt på morgonen, ja till och med på natten. Delvis stämmer detta och för många är det en bra lösning. Andra vill arbeta dagtid, eller kvällstid, och den typen av jobb finns också.

ADRESS 
Sveriges bagare & konditorer
Box 556 80
102 15 STOCKHOLM

Besök: Storgatan 19
Telefon: 08-762 67 90