Trä- och möbelföretagen, TMF

Forma din framtid

Massor av möjligheter – och mycket stor chans att få jobb! Trä- och möbelindustrin behöver flera tusen personer de närmaste åren. Här tillverkas till exempel möbler, hus, köksinredningar, trappor, trägolv och dörrar. Att syssla med design, teknik eller finsnickeri är några av jobben.

Inom trä- och möbelindustrin skapar man olika former av förädlade träprodukter. Det kan betyda allt ifrån att göra lister och träskivor till möbler och monteringsfärdiga trähus. Listan på olika typer av jobb och kunskaper är lång. Några planerar produktionen, andra säljer, vissa tillverkar medan en del utvecklar nya produkter. Och visste du att trä- och möbelindustrin i stor utsträckning är hightech? Här finns med andra ord jobb för den som vill arbeta med avancerade maskiner, teknik och ritningar. Det finns även jobb för dig som gillar design och formgivning av specialtillverkade möbler och inredningar. Svensk möbel- och inredningsdesign är het!

TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIN är spridd över hela Sverige. Det finns både stora och små företag, och goda möjligheter för den som söker utmaningar och vill driva eget. De närmaste åren behöver trä- och möbelindustrin anställa närmare 2 000 personer per år, så chansen att få jobb är stor. Företagen söker med ljus och lykta efter dem som gått en bra utbildning – gärna gymnasiets träprogram eller teknikprogram. På högskolenivå finns dessutom en rad olika program som är relevanta för trä och möbelindustrin.