Sandvik AB

Sandvik finns där du minst anar det – t.ex. påverkar hur aluminiumburkar ser ut och hur vindkraftverk fungerar, och vi utvecklar också självkörande lastare och truckar för gruvindustrin. Här finns det spännande karriärmöjligheter inom olika arbetsområden över hela världen. Vi har pratat med Daniella Backström och fått höra hennes tankar om plugg och jobb på Sandvik.

BERÄTTA OM DITT JOBB – VAD GÖR DU EN VANLIG DAG?
Jag jobbar som operativt stöd, man kan också kalla mig för förbättringsledare eller teamleader. Jag är som spindeln i nätet mellan produktionen och flödeschefen och stöttar både i det operativa arbetet och med administration. När vår chef är borta går jag in i hennes roll.

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?
Alla människor och att få jobba med så många olika individer, jag får energi av människor! Jag gillar också att jag får vara med och påverka så mycket och kan styra min dag. Men det bästa är helt klart kollegorna och medarbetarna!

VAD HAR DU PLUGGAT?
Jag gick gymnasiet i Sandviken på Göranssonska Skolan, det är ett industritekniskt gymnasium och jag läste inriktningen mot automation.

VARFÖR VALDE DU DET?
Först var jag inne på att läsa natur eller kanske till stylist. Sedan började jag prata med en kusin som nämnde att Göranssonska var både yrkesförberedande och studieförberedande. Jag följde med en elev som gick där under en dag och fick prova på skolan. Det var många saker som lockade med skolan, t.ex. möjligheten till utlandspraktik och att man har sommarjobb säkrat. Jag bestämde mig för att söka och har inte ångrat mig en sekund! Skolan är så mycket mer än att producera i en verkstad – jag gick bland annat en ledarskapskurs som jag har haft mycket nytta av i mitt jobb idag.

VARFÖR ÄR SANDVIK EN BRA ARBETSGIVARE?
Om man vill framåt och har ett driv att utvecklas så är Sandvik bra på att fånga upp det. Jag har t.ex. fått gå en ledarskapsutbildning. Vill man testa något nytt så försöker de hjälpa till.

OM MAN ÄR SUGEN ATT JOBBA PÅ SANDVIK MEN INTE LÄST NÅGOT TEKNISKT PÅ GYMNASIET – ÄR DET FÖR SENT?
Det beror på vad man vill jobba med. Det finns så många yrken på Sandvik! Till exempel HR, ekonomi, IT och mycket mer. Vill du jobba som ingenjör så finns det ju tekniskt basår på universitetet som du kan läsa och sedan plugga vidare inom något mer tekniskt.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM SKA VÄLJA STUDIER?
Det kanske låter lite tråkigt, men fundera på vad du vill ha för liv i framtiden, vad du har för vision. Försök tänka lite långsiktigt men välj samtidigt något där du har ett intresse och en passion. Mitt tips är att besöka så många skolor som möjligt – gå på öppet hus och följ med en student om den möjligheten finns då kanske du kan få lite nya tankar