Sandvik AB

Sandvik finns där du minst anar det. Till exempel påverkar Sandvik hur läskburkar ser ut, hur vindkraftverk fungerar och hur Vasa-skeppet hålls ihop. Sandvik erbjuder spännande karriärmöjligheter inom olika arbetsområden över hela världen. Fia Vikman är en av Sandviks ca 40 000 medarbetare.

Vilket är ditt yrke? Och vad innebär det?
Jag arbetar som forskningsingenjör med metallurgifrågor. Det innebär att jag är med och utvecklar våra processer för att tillverka stål. Det innebär också att jag arbetar med utvecklingen av olika egenskaper hos materialet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är ett otroligt händelserikt jobb där ingen dag är den andra lik. Vi har ett stort fokus på att nyttja våra resurser på allra bästa sätt bl.a. genom återvinning och återanvändning, och även genom att alltid fråga oss själva om vi gör saker på bästa sätt. Våra stål är till exempel tillverkade av ca 80 % återvunnet material. Stål går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras.

Jobbar du någonting utanför Sverige, eller har internationella kontakter?
Vi har många pågående projekt både inom och utanför Sandvik. I flera av projekten kommer man i kontakt med både forskare och leverantörer från olika delar av världen.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
I min roll kan jag jobba både brett och djupt. Det ger mig dels möjligheten att utvecklas inom fler områden och dels att kunna fokusera mitt arbete för att bli ännu bättre på det vi redan gör.

Namn: Fia Vikman
Ålder: 29 år
Utbildning: Naturvetenskapligt program på gymnasiet. Civilingenjörsporgram ”Materialdesign – Teknisk Materialvetenskap” på KTH Stockholm, varav en termin på RWTH Aachen i Tyskland