Sandvik AB

Sandvik finns där du minst anar det. Till exempel påverkar Sandvik hur alumniumburken ser ut, hur vindkraftverk fungerar och hur blodsockermätare kan mäta i realtid. Här finns spännande karriärmöjligheter inom olika arbetsområden över hela världen. Ellinor Svensson som produktchef inom digitalisering och vi har fått höra hennes tankar om jobb och plugg.  

Namn: Ellinor Svensson
Ålder: 34 år
Utbildning: Industriteknisk gymnasieutbildning på Göranssonska skolan. Maskinteknik och Master i Materialvetenskap på Chalmers. 

Vad har du jobbat med?
Jag började som materialingenjör på Sandvik Coromant, där jag hjälpte våra kunder inom flygindustrin hur de skulle tillverka sina produkter. Idag jobbar jag med strategier och projekt inom digitalisering. Tillsammans med mina kollegor planerar jag framtidens appar till våra produkter och verktyg med sensorer.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att ingen dag är den andra lik. Precis som en konstnär får vara kreativ med färg och form så får man som ingenjör vara kreativ med problemlösning och hur man analyserar resultatet, om lösningen blev tillräckligt bra. Det jag gillar med att jobba med teknik är att det är samma "språk" och naturlagar som råder över hela världen - jobbet på Sandvik har tagit mig från Japan i öst till Kalifornien i väst.

Har ud några tips till någon som ska välja studier?
Du ska självklart välja det du tycker är roligt. Det kan också vara bra att tänka på hur man ser på sin framtid när det kommer till flexibilitet, möjlighet till att jobba internationellt, semester, löneutveckling och möjligheter för vidareutveckling. Att sommarjobba är ett jättebra sätt att testa på olika yrken.

Måste man gilla matte?
Är du intresserad av att läsa teknik eller natur men tycker matten är jobbig så är du inte ensam om det. Matten var inte min starka sida men med lite envishet och bra pluggkompisar tar man sig igenom den också!

Okej, men vad tycker du att man ska plugga?
Jag är ju lite partisk, men en utbildning inom teknik ger oändliga möjligheter att jobba med nästar vad som helst över hela världen!