IUC Z-GROUP – Handelskammaren Mittsverige

Vad ska jag välja för program?

Ska jag ens gå gymnasiet? Jag funderar på att välja samhälle för att kunna gå med mina kompisar.
Är det kört om jag går bygg, skulle jag ångra mig? Vad kan jag ens jobba med här?
De här tankarna hade vi när vi skulle göra vårt gymnasieval. Nu när vi jobbat ett tag har vi insett att det finns så otroligt mycket mer att välja mellan, än vi trodde.
Nu vill vi ta er in i näringslivets värld här i Jämtland Härjedalen, vilket vi på Handelskammaren Mittsverige och IUC Z-GROUP jobbar med.

Visste ni att här kan man jobba med allt från att skapa bildelar till Formel 1 och Koenigsegg till att vara med att skapa pacemakers, höftproteser och andra inplantat som skickas ut till sjukhus i hela världen?
Idag kan man också sitta på en arbetsplats som Gomorron Östersund eller House be i Åre, där det känns som att man jobbar hemifrån. Till Jämtland Härjedalen söker sig många världsledande företag och unga innovativa personer som jobbar med utveckling. Med andra ord finns det otroligt många möjligheter här och det finns företag som är världsledande med det dem gör.

Maria Åberg som är Regionchef på Handelskammaren Mittsverige, jobbar bland annat som projektledare för Arbetsmarknadskunskap i skolan. Det är ett koncept där vi håller inspirerande föreläsningar för er elever om framtidens arbetsmarknad och hjälper er med vad ni kan tänka på för att vara mer konkurrenskraftiga när ni ska ut och söka jobb. Hon berättar bland annat att arbetsmarknaden ser god ut och att det är många företag som behöver anställa personal inom exempelvis vård, skola, industri, polisyrket och inte minst Tech och IT. Dock visar det sig att det inte alltid är helt lätt att anställa, då många som söker jobben inte har rätt utbildning. Men vad är egentligen rätt utbildning då?

Maria berättar att det egentligen alltid behövs en gymnasieutbildning, och när det gäller val av utbildning så kan du redan nu fundera på vad du vill jobba med. Vet du med dig att du vill jobba direkt efter gymnasiet är det kanske klokt att gå ett yrkesprogram, men vet du redan nu att du vill plugga vidare så är ett högskoleförberedande program kanske bättre. Tänk på att det är DITT val, så att välja efter vad kompisarna ska gå kanske inte blir rätt för dig. Sen är det viktigt att komma ihåg att bara för att ni går ett program på gymnasiet betyder inte det att ni måste jobba med just det hela livet. Ni kommer säkert att byta karriär minst fyra gånger innan ni går i pension.

En bransch där det behövs mycket arbetskraft är industrin. Men vad gör man när man jobbar på ett industriföretag? Vi kollar med IUC Z-GROUP som är industribranschens hjälpande hand.

Kurt Scherl, Projektledare på IUC Z-GROUP berättar: “Industrin idag är otroligt bred och toppmodern, med många olika och spännande yrkeskategorier. Här hittar du allt från specialister inom tillverkning, projektledare, ekonomer, programmerare, designers, ingenjörer, operatörer, kommunikatörer, och många, många fler.
Samtidigt är industrin en bransch där utvecklingen går jättefort. Numera kan man jobba tillsammans med nyskapad teknologi som knappt finns i andra branscher än. “
För att ni elever ska få lite klarhet i hur det faktiskt ser ut när man jobbar i en industri skapade vi ett evenemang som heter Industrimorgon.
“Under industrimorgon öppnar industrin i Jämtland Härjedalen sina dörrar för dig och dina klasskompisar under en dag och ser till att ni får möjlighet att själva bilda en egen uppfattning om framtidsyrkena inom industrin.” Det berättar Katarina Haga som är koordinator för Industrimorgon. Hon fortsätter: ”Med hjälp utav industrierna guidar vi er runt och visar hur det faktiskt ser ut i verkligheten. Ni har också möjlighet att få svar på alla frågor ni har. Här får ni en inblick i hur viktig människans roll är trots all den här nya tekniken som kommit in.
Samarbetet mellan människa och robotar gör att vi idag har möjlighet att skapa produkter som vi aldrig tidigare kunde tro var möjligt.”

Vem kunde tro att vi idag, i Östersund tillverkar verktyg inom medicinteknik som sedan kan hjälpa en människa på andra sidan jorden, eller att självkörande truckar och robotar skulle hjälpa till att tillverka delar till ventilationen på din skola?
För det är ju faktiskt så att framtiden inte är så långt bort som man kanske kan tro. Framtiden är nu, framtiden är här i Jämtland Härjedalen!

//Josefine och Daniel, Handelskammaren Mittsverige
Marlene Magnussen, IUC Z-GROUP