Nord-Lock Group

Liten bricka som gör stor skillnad

Tänk dig en Formel 1-bil, en berg- och dalbana, en jetmotor i en rymdfarkost eller ett japanskt snabbtåg. Föreställ dig vad som skulle kunna hända om deras skruvar och muttrar lossnade. De världsberömda låsbrickorna från Nord-Lock i Jämtland ser till att det inte händer.

Det finns många konstruktioner och maskiner i vårt samhälle där det inte får finnas minsta risk för lösa skruvar. För att undvika att sådana fel leder till allvarliga olyckor använder sig ingenjörer i alla världsdelar av de så kallade låsbrickorna som tillverkas på Nord-Locks fabrik i Mattmar mellan Östersund och Åre.

Den innovativa designen gör att brickorna skapar en killåsningseffekt där de sitter under muttrar och skruvhuvuden, och på så sätt är det fysiskt omöjligt för ett skruvförband att lossna av misstag.

”Det är häftigt att tänka på hur mycket nytta våra brickor gör och att de används över hela världen. För att kunna tillverka en sådan bricka som man kan lita på till hundra procent måste allt vara perfekt i produktionen. Kvalitetstänket som finns här är otroligt omfattande”, säger Linda Jacobsson.

Hon är född och uppvuxen i den lilla byn Mattmar där Nord-Locks fabrik ligger. Direkt efter studenten år 2013 fick hon jobb som maskinoperatör på limavdelningen. Sedan dess har hon tagit en maskiningenjörsexamen på Mittuniversitet, och arbetar nu i labbet på Nord-Lock där nya produkter utvecklas och en mängd tester görs.

”Jag är intresserad av produktutveckling och forskning, så arbetet passar mig perfekt. Om man är nyfiken av sig och gillar att undersöka hur saker funkar är ett teknikyrke ett bra karriärsval. Man behöver inte vara jätteduktig på matematik, men så klart inte heller tycka det är pest och pina ifall man väljer att satsa på en ingenjörsutbildning”

En stor fördel med arbetet på Nord-Lock är möjligheten att bo och leva på landet med friluftslivet runt husknuten och samtidigt ha ett jobb i internationell miljö.

”Inte nog med att våra produkter finns på massor av häftiga ställen utan jag har dessutom kollegor över hela världen.”