Gröna näringar i Östergötland

Är du sugen på ett spännande yrke med plats för innovation och med hållbarhet och miljö i fokus? Välkommen till oss inom de gröna näringarna och matproduktionen.

Jordbruk, skogsbruk, djurhållning och växtodling har alltid erbjudit viktiga jobb och lockat många människor till stimulerande hantverk och nyttigt kroppsarbete. Allt det där finns kvar, men de senare åren har de olika yrkena inom de gröna näringarna utvecklats åt ett nytt spännande håll. Allt mer teknik och innovativa idéer krävs. Maskinerna styrs av gps till exempel, gödsel mäts ut med digital hjälp och äggkläckningen i fjäderfästallen övervakas av maskiner. För att nämna en liten del.

Östergötland är ett av Sveriges mest aktiva jord- och skogsbrukslän, och inte minst ett av landets främsta växtodlingsområden. Här finns bland andra Holmen och Södra inom skogsindustrin, Arla, Scan och KG:s ägg inom matproduktionen och Väderstad AB utanför Mjölby, en av världens största tillverkare av jordbruksmaskiner. Här finns också tusentals små och medelstora företag inom gröna näringarna.

Vi har spjutspetstekniken och forskningen, tack vare våra framstående universitet.

Jobb inom de gröna näringarna är perfekt för dig som är intresserad av teknikens möjligheter och som vill tänka innovativt i samklang med växtodling och djurhållning.

Hållbarhet är ett ledord inom de gröna näringarna. Var med och ställ om till gröna kolatomer från växtriket och skapa morgondagens bränsle till exempel. Var med och producera nyttig, lokal mat och djurhållning med biologisk mångfald i vår näromgivning.

Arbetsmarknaden är god och vilken gren du än väljer inom de gröna näringarna så finns gott om jobb.

På Vreta utbildningscentrum väljer du mellan olika inriktningar på Naturbruksprogrammet; djur, lantbruk, skog, trädgård eller transportprogrammet. Det finns också vuxenutbildningar inom de flesta inriktningarna.

Här finns framtidens yrken. Välkommen!

UTBILDNINGSVÄGAR
Himmelstalunds utbildningscentrum
Vreta utbildningscentrum
Linköpings universitet
SLU