Renewcell

New York, Milano, Paris och… Sundsvall

Visste du att varje svensk konsumerar ungefär 14 kilo textil per år? Och att en stor del av det går direkt ner i soporna efter ett fåtal användningar? Den globala modeindustrin har en stor negativ påverkan på världens miljö och klimat, och mindre än 1 procent av alla kläder återvinns till att bli nya kläder. Det ska Renewcell, som i Sundsvall driver världens största återvinningsanläggning för textil, ändra på. De behöver din hjälp att göra modeindustrin cirkulär.

Renewcell är ett banbrytande företag, byggt på en svenskutvecklad och patenterad industriell process. Renewcell omvandlar förbrukade textilier till ny råvara för modeindustrin genom att återvinna dem till en högkvalitativ cellulosamassa, kallad Circulose® som i sin tur kan bli till nya kläder för varumärken världen över. Det innebär att man istället för att använda ny bomull eller olja nu kan använda textilskräp för att göra nya kläder. Cirkeln sluts!

Företaget grundades vid KTH och har sitt huvudkontor i Stockholm men själva textilåtervinningen sker dels i en utvecklingsanläggning i Kristinehamn, dels i en ny storskalig anläggning, kallad Renewcell 1, på Ortvikens industriområde i Sundsvall. Renewcell tog under 2021 över en av de lokaler som tidigare använts av SCA för att tillverka papper. Bolaget har investerat stort och anställt nära hundra personer
för att driva Renewcell 1 som startar igång under 2022.

På grund av den stora efterfrågan på hållbar råvara till textil har Renewcell redan bestämt sig för att fördubbla produktionskapaciteten i Renewcell 1 från 60 000 ton till 120 000 ton per år. Det är nästan
lika mycket textil som konsumeras i hela Sverige på ett år.

”Det är hit till Sundsvall som några av världens mest kända varumärken, som Levi’s och H&M, kommer för att få hjälp att minska sitt avtryck. Det gör de för att dagens unga inte längre går med på att miljö och klimat förstörs för att vi ska kunna klä oss fint. Intresset för det vi gör fortsätter växa och vi behöver fler talangfulla medarbetare som vill bidra till att göra modeindustrin cirkulär.” säger Renewcells VD Patrik Lundström.