VBU – Ludvika, Grängesberg, Smedjebacken

VBU – det självklara valet

Skapa din egen framtid. Vill du läsa vidare, starta eget eller börja jobba direkt efter gymnasiet? Du kan välja fritt. Vi på VBU vill vara det självklara valet för dig. Vi har ett brett utbud av program.

Många valmöjligheter
Våra gymnasieskolor finns i Ludvika, Grängesberg och Smedjebacken. Vi har både yrkesprogram och högskoleförberedande program, hela 12 olika program och två lärlingsutbildningar. Du som väljer ett yrkesprogram har möjlighet att komplettera din utbildning med kurser som är högskoleförberedande. Inom varje gymnasieprogram finns det utrymme för individuellt val som gör att du kan anpassa din utbildning efter dina egna intressen.

Här lyckas du med dina studier
Vi ger dig rätt förutsättningar att lyckas med dina studier. Våra kunniga och engagerade lärare hjälper och utmanar dig att lyckas med dina kunskapsmål. De har stödtid inplanerad varje vecka om du behöver läsa extra. Vår elevhälsa stöttar dig om du behöver hjälp kring ditt fysiska och psykiska välmående. Viktiga frågor för att kunna prestera i skolan.

God och hemlagad mat
Maten är mycket uppskattad av våra elever och lagas i våra egna kök med närodlade råvaror.

Träna på skoltid
Alla elever på VBU har tillgång till idrottshall, gym och bastu. Vill du läsa idrott på skoltid har vi tolv idrottsfördjupningar i vår lokala idrottsprofil.

Egen dator
Du får en egen dator som arbetsredskap under hela studietiden samt behörighet till vår utbildningsplattform Vklass.

Studera vidare
VBU är ett av Sveriges vassaste gymnasier på att få elever godkända till högskolan. Ett utmanande och utvecklande studieklimat bidrar till att du blir väl förberedd inför framtida högskolestudier. Därför ingår också studieteknik, studieplanering och olika läs- och anteckningstekniker i undervisningen.

Jobb efter examen
Flera av våra utbildningar ger jobb direkt. Särskilt de som har tagit examen från våra yrkesprogram har oftast jobb direkt när de slutar skolan. Vård- och omsorgsprogrammet ger dessutom garanterat jobb.

Starta eget
På många av våra program har du möjlighet att driva ditt eget UF-företag. Genom Ung Företagsamhet får du starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Det ger träning i kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

Garanterat sommarjobb
Genom att VBU samverkar med företag i trakten har våra elever på Industri-, Teknik-, El- och energi- samt Vård- och omsorgsprogrammet garanterat sommarjobb efter första läsåret.

Körkort
På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggning får du körlektioner och teori på skolan och på Vård- och omsorgsprogrammet får du bidrag till ditt körkort.

Högkvalificerade gymnasieutbildningar
Våra utbildningar inom Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege matchar de krav som arbetsmarknaden kommer att ställa på dig i framtiden och förbereder dig både för högskolan och arbetslivet. Genom att utbildningen sker i nära samverkan med arbetsgivare kan vi garantera att du redan tidigt under utbildningen skapar värdefulla kontakter inför framtiden.

Är du redo att göra ditt val?
Du hittar våra program och utbildningskatalog hos din SYV eller på vår hemsida vbu.se/utbildning_gymnasium.