ForshagaAkademin AB

När skolan blir ditt livs äventyr

Oavsett vilket som är ditt intresse så har du kommit till rätt skola; hos oss får du oförglömliga studieår, en härlig gemenskap och vi hjälper dig att göra ett yrke av din dröm!

ForshagaAkademin är en gymnasieskola som startade redan 1997 och ligger strax norr om Karlstad med närhet till både skogar och vattendrag. Vi har riksintag och på skolan går elever från hela Sverige och övriga Norden och vi erbjuder ett tryggt boende för alla i närheten av skolan.

ALLA MÖJLIGHETER
Våra utbildningar är yrkesprogram som förbereder dig väl för att jobba med det du älskar allra mest och väljer du studiespåret ingår också grundläggande högskolebehörighet i ditt program.

Alla elever läser Ung Företagsamhet som ger bra kunskaper om man vill starta eget efter gymnasiet. Vårt stora nätverk hjälper dig hitta din drömpraktik i Sverige eller utomlands.

Skolan har en mycket väl fungerande elevhälsa, bra studiestöd och en fritidsverksamhet som erbjuder en aktiv fritid med en härlig gemenskap.

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher!

SPORTFISKE
Utbildningen passar dig som vill arbeta med sportfiske, fiskevård, turism och företagande. Under utbildningen får du lära dig alla typer av sportfiske. På schemat finns bl.a. fiske- och vattenvård, naturguidning, företagande och biologi.
I utbildningen ingår flera utbildningsresor t.ex. havsfiske och marinbiologi i Norge, fjällfiske i norra Sverige och resa till klassiska Mörrumsån för lax- och öringfiske. Efter utbildningen väljer många elever att jobba inom sportfisket med t.ex. guidning och redskapsförsäljning.

VILTVÅRD
Det här är utbildningen där du får lära dig jakten som yrke. På schemat finns bl.a. praktiskt skytte, motorsåg/röjsåg, styckning, matlagning i fält, hundträning och naturguidning. Du får prova på jaktmetoder efter olika slags vilt, exempelvis älg, rådjur, hare och fågel. En viktig del är också olika typer av viltvårdsarbete, t.ex. skogsarbete, byggen av torn och odlingar av ”viltfrämjande” växter. Efter avslutad utbildning finns goda möjligheter att få jobb som t.ex. jaktelev, jaktguide, skogsarbetare eller butiksförsäljare inom redskapshandeln. Flera av våra elever har gått vidare till att jobba på jaktcamper.

ÄVENTYRSTURISM
Det här är utbildningen där du får lära dig allt om naturguidning, turism och företagande. På schemat finns bl.a. äventyrsguidning, ledarskaps- och aktivitets-kurser. Under din gymnasietid ingår det ett antal utbildningsmoment och resor där du får testa på bl.a. fjäll-säkerhet, skidåkning, skidlärarutbildning, teambuilding och äventyrssporter.
Efter utbildningen kan du t.ex. jobba som natur- och äventyrsguide, skidlärare, turistentreprenör, reseledare, paddelinstruktör eller med butiksförsäljning av frilufts- och ”outdoor”-utrustning.

NATURGUIDE & VILDMARKSKOCK
Det här är utbildningen för dig som tycker om friluftsliv och matlagning och tycker att det låter spännande att jobba med guidning av grupper på fjället, i skogen och på sjön. Här kombineras det bästa av äventyr, jakt och fiske.
På schemat finns bl.a. kurser i matlagning, naturguidning och företagande. Under din gymnasietid ingår det utbildningsmoment inom äventyrsaktiviteter, tillagningsmetoder i fält och grundläggande jakt- och sportfiskemetoder.

HUNDSPORT
Utbildningen där du får lära dig allt om hundar! På schemat finns bl.a. hundträning, hundhållning, hundens mentalitet, etologi, hunduppfödning, djursjukdomar, näringslära och hundens olika användningsområden. Yrkesutgångar direkt efter gymnasiet är t.ex; instruktör, djurvårdare, hundmassör, jobba med hundfriskvård, på hunddagis eller att bli egen företagare inom hundbranschen. Du kan också välja till att utbilda dig som allmänlydnadsinstruktör genom SBK. Vill man läsa vidare efter hundsportgymnasiet är möjliga yrkesutgångar t.ex. djursjukskötare eller polis.

ADRESS
ForshagaAkademin AB
Industrileden 5B, 667 32 Forshaga

Telefon: 010-15 16 200

Program

NB - Särskild variant - Sportfiske
NB - Naturturism - Viltvård
NB - Naturturism - Äventyrsturism
NB - Naturturism - Naturguide & Vildmarkskock
NB - Djurvård - Hundsport