Nytorps hästgymnasium

Vill du gå på ett litet familjärt gymnasium med djur
och ha kul tillsammans med oss?
Då är du välkommen!

Vi är ett familjärt friskolegymnasium med Riksintag i Arbrå, Hälsingland som erbjuder Naturbruksprogrammet med inriktning Hästhållning och Djurvård.

Hög kvalité
Vårt mål är att göra dig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden och samtidigt ge dig grundläggande högskolebehörighet. Det finns möjlighet att läsa utökad behörighet och det går även att välja bort högskolebehörigheten och istället läsa fler kurser om djur. Vi har hög lärartäthet med små klasser, så du som elev ska få stora möjligheter till personlig utveckling. Våra lärare samarbetar över kursgränserna för att göra undervisningen både intressant och utmanande. Alla elever får egna datorer. Du gör minst 15 veckor APL och i årskurs tre får du möjlighet till praktik utomlands.

Fritiden
På fritiden får du gärna sköta om våra djur samt rida, köra och även tävla våra hästar. Skolans hästar är högt utbildade och har varit tävlingshästar innan de blev skolhästar hos oss och våra instruktörer har lång erfarenhet inom rid- och travsporten.

Lokaler
Skolan drivs i ett ombyggt boningshus vilket gör det precis sådär hemtrevligt som vi vill att det ska vara. På gården har vi stall med tillhörande utrymmen, ridbana, ridhus, uppehållsrum mm.

Boende
Vi har ett nyrenoverat elevboende på skolan och samarbetar även med lokala hyresvärdar där eleverna kan hyra egen lägenhet i närområdet.

Djurvård
Med djursjukvårdsprofil.
Du får lära dig att sköta både sjuka och friska djur. Utbildningen ger dig en fördjupad kunskap i sjukdomslära, lagar och bestämmelser som rör arbete med skadade och sjuka djur. I profilen ingår D-9 utbildning. Med denna blir du konkurrenskraftig på arbetsmarknaden som djursjukvårdare. Om du vill kan du sedan läsa vidare till t.ex. veterinär. På skolan sköter du katt, hund, häst, kanin, marsvin och alpackor.

Hästhållning
Med rid- och travprofil.
Under ditt första år spenderas mycket tid i stallet och du både rider och kör. I årskurs två och tre fördjupar du dig inom ditt intresseområde ridning eller trav. Du förbereds för yrkesprov som hästskötare och tar tappskokompetens. Hästskötarexamen visar på gott yrkeskunnande och är även ett förkunskapskrav för flera vidareutbildningar i branschen.

 

ADRESS
Nytorps hästgymnasium
Kyrkbyn 4573, 821 62 ARBRÅ

Program

NB Djurvård med djursjukvårdsprofil.
NB Hästhållning med rid- och travprofil.