Gymnasieskolan Vipan

Yrkesexamen eller högskolebehörighet – vem har sagt att du måste välja?

Är du en av de ungdomar som vi på Vipan har glädjen att ta emot på vår skola?

Vi vill att du ska kunna se tillbaka på din gymnasietid hos oss, som en period i livet då du fått mycket kunskap och utvecklats som person. Din framtidstro ger oss motivation att arbeta för ditt bästa.
Vi vill att du ska ha framgång i dina studier och till din hjälp finns på skolan kompetent personal, beredda att på olika sätt hjälpa och stödja dig i ditt skolarbete.
På vår skola har vi åtta nationella yrkesprogram, introduktionsprogram och gymnasiesärskola. Vipans profil är inte en utan flera och skolan har en stor mångfald av skilda intressen, stilar och inriktningar. Allt detta har skapat en unik atmosfär och en blandning av människor där olikheterna blir en tillgång.

KUNSKAP, INDIVID OCH OMVÄRLD
På Vipan lever och arbetar elever och lärare utifrån tre viktiga ledord som styr oss mot en positiv målbild. Dessa tre värden gäller inte bara för skolan i stort utan för varje enskild elev som slutar efter tre år. Våra ledord är: kunskap, individ och omvärld.
Kunskap står för det du ska ha med dig i form av förmågan at lösa problem, tänka nytt, se möjligheter, planera, fatta beslut och ta ansvar.
Individ sammanfattar hur skolan på bästa sätt möter just dina behov av personlig utveckling, trygghet, självkänsla och lust att lära.
Omvärld handlar om mötet med världen runt omkring dig. Vuxenvärlden, arbetslivet, lärarna men också mötet med andra elever. Vi vill att alla dessa möten ska präglas av ömsesidig öppenhet, förståelse och en positiv respekt.

VAD HÄNDER SEN?
Oavsett vilket program du väljer vill vi förbereda dig inför både arbetsliv och fortsatta studier. Du vet väl att du genom aktiva val kan få högskolekompetens även inom en yrkesutbildning? Som en del av förberedelserna för ditt yrkesliv ingår det även APL (arbetsplatsförlagt lärande) på alla våra program. Det finns bara ett sätt att verkligen lära sig ett yrke och det är att jobba med det. Förutom att det är roligt skapar du även goda kontakter som du kan ha nytta av när det är dags att söka jobb.

ADRESS
Gymnasieskolan Vipan
Vipeholmsvägen
224 66 LUND

Program

Barn- och fritidsprogrammet, BF: pedagogisk inriktning och social inriktning
Bygg och anläggningsprogrammet, BA: inriktning husbyggnad och inriktning måleri
El- och energiprogrammet, EE: inriktning elteknik
Gymnasiesärskolan (fyraåriga program) Individuellt program, Nationella program: Hotell, restaurang och bageri, Administration, handel och varuhantering
Handels- och administrationsprogrammet, HA: inriktning handel och service
Hotell- och turismprogrammet, HT: inriktning hotell och konferens och inriktning turism och resor
Introduktionsprogram
Restaurang- och livsmedelsprogrammet, RL: inriktning bageri och konditori och inriktning kök och servering
VVS- och fastighetsprogrammet, VF: inriktning VVS
Vård- och omsorgprogrammet, VO