Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor

Forma din framtid

Sex inriktningar, fyra utbildningsplatser och flertalet yrkesutgångar att välja mellan.
Vi finns på Naturbruksskolorna Uddetorp i Skara, Sötåsen i Töreboda, Axevalla Hästcentrum och Naturbruksskolan Svenljunga. Här kan du läsa Naturbruksprogrammet med Inriktning mot djur, skogsvård, Lantbruk, trädgård, naturturism och hästhållning.

VILKEN VÄG VILL DU GÅ?
Hos oss kan du ha en rolig och utvecklande gymnasietid samtidigt som du håller alla dörrar öppna. Du som vill kan nämligen välja att läsa till både grundläggande högskolebehörighet och särskild behörighet. På så sätt kan du välja gymnasium efter vad du tycker känns roligt och samtidigt ha möjligheten att läsa vidare efter studenten. Oavsett om du är en framtida företagsledare, vill jobba för en hållbar utveckling eller längtar efter en arbetsplats utan väggar så kan du skapa din framtid hos oss.

NY TEKNIK OCH NATURNÄRA MILJÖ
På våra skolor trivs du som vill blanda teori och praktik, som vill ha nära till både stad och natur eller som älskar ny teknik.

Hos oss får du lära dig både genom att arbeta praktiskt men också med hjälp av ny teknik. Vi har egna lantbruk, skogsbruk, hästanläggningar, djur och trädgårdsanläggningar där du får vara med och arbeta i en verklig miljö.
På alla våra skolor finns dessutom toppmoderna simulatorcenter där du kan öva på allt från att harva och köra skogsmaskin till att backa med släp.

PROVA PÅ ARBETSLIVET
Du som läser hos oss har minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under din APL arbetar du på en arbetsplats tillsammans med yrkeskunniga personer och får en chans att bekanta dig med din kommande yrkesroll.
Din APL är ett perfekt tillfälle att knyta rätt kontakter inför framtiden. Efter studenten får många av våra elever jobb på sina tidigare APL- platser!

BO PÅ INTERNAT
Bor du långt ifrån skolan? Inga problem, på alla våra skolor finns internat där du kan bo under veckodagarna.

På internatet träffar många av våra elever sina bästa vänner och skapar minnen för livet. Du som bor på internat behöver aldrig ha tråkigt. Vår engagerade internatpersonal ordnar ofta aktiviteter och utflykter. De finns tillgängliga dygnet runt för att se till att allt fungerar och att du får en fritid som du trivs med. Du kan såklart också välja att ägna din fritid åt att träna, läsa en bok eller bara hänga med vännerna.

SKOLOR
Naturbruk Sötåsen i Töreboda
Naturbruk Uddetorp i Skara
Naturbruk Svenljunga
Axevalla Hästcentrum

Program

Naturbruksprogrammet, NB

NATURBRUK SÖTÅSEN
Djurvårdare - Djurpark och djurträning
Djurvårdare - Djursjukvård
Djurvårdare - Sällskapsdjur och djurvälfärd
Handelsträdgård
Hundsport
Lantbruksdjur
Maskinservice
Naturvetenskap
Trädgårdsanläggare
Trädgårdsmästare
Växtodling

NATURBRUK UDDETORP
Entreprenad
Lantbruksdjur
Maskinservice
Miljö
Naturvetenskap
Växtodling

NATURBRUK SVENLJUNGA
Jakt och viltvård
Skogsmaskinförare
Skogsmaskinservice
Skogsvårdare
Upplevelseturism outdoor

AXEVALLA HÄSTCENTRUM
Hästskötare – Islandshästsport
Hästskötare - Ridsport
Hästskötare - Travsport
Naturvetenskap