Larm- och säkerhetstekniker

Larm- och säkerhetstekniker arbetar ofta i ett elteknikföretag och gör installationer av olika slag. Det kan handla om att installera, programmera och driftsätta säkerhetssystem. Det kan vara brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem. I jobbet ingår ofta att utbilda användarna av systemen.
Larm- och säkerhetstekniker arbetar inom säkerhetsbranschen. De är ofta anställda av elinstallationsföretag, elteknikföretag, larm- och säkerhetsföretag eller företag som är specialiserade på exempelvis brandlarm. Beroende på var man jobbar kan man ha olika yrkestitlar.

Arbetsuppgifter

Larm– och säkerhetstekniker installerar brandlarm, inbrottslarm, CCTV (kameraövervakning), passersystem och annan säkerhetsutrustning. Man jobbar både med trådbunden och trådlös kommunikation. I arbetet ingår det mesta från planering till montering, programmering och driftsättning. Larm- och säkerhetsteknikern gör också en teknisk beskrivning av installationen.

En stor del av arbetet handlar om att integrera olika säkerhetssystem. Brandlarm, passagesystem och inbrottslarm är ofta kopplade till samma system. På så sätt skapas en gemensam central för styrning och övervakning av säkerheten. Larm- och säkerhetstekniker jobbar även med att nätverksansluta larm, vilket innebär att man ansluter larmet till kundens nätverk och IT-system.

Larm- och säkerhetsteknikern sköter även service och reparation av larmsystem och säkerhetsanläggningar. Vid en reparation är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att tala med kunden, undersöka och göra mätningar. När felet är hittat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provkörs.

Det är ofta teknikerns uppgift att utbilda användarna av larmsystemen. Det är därför viktigt att ha kunskap om de lagar och föreskrifter som styr arbetet med larm.

Grunden för arbetsuppgifterna är densamma som för teletekniker eftersom båda jobbar med kabeldragning och installationer. Ett liknande yrke har även låssmeder. I en del företag jobbar larm- och säkerhetstekniker i nära samarbete med låssmeder. Det blir också allt vanligare att låssmeder gör larminstallationer.

Arbetsmiljö
Larm- och säkerhetstekniker åker ofta ut till kunderna i en servicebil. Det innebär att mycket tid tillbringas i bilen. Jour och beredskap efter arbetstid kan förekomma.

Utbildning
Grundutbildning för larm- och säkerhetstekniker finns på el- och energiprogrammet i gymnasieskolan.

På auktoriserade larminstallationsföretag måste det också finnas någon larmtekniker som är certifierad ”behörig ingenjör”. För det certifikatet krävs praktiskt arbete som larmtekniker och kunskaper i de regler som gäller för larm/larminstallationer.

Det är vanligt att man först går bredvid en erfaren larm- och säkerhetstekniker innan man börjar arbeta självständigt med installationer.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. 

Man behöver oftast ha körkort.