Grafisk designer

Niklas - Grafisk designer

Niklas har arbetat som grafisk designer i 5 år. Niklas driver företaget Webbarna tillsammans med sin pappa. Niklas valde yrket eftersom han alltid varit intresserad av formgivning.

Känsla för formgivning är enligt Niklas viktigt om man ska arbeta som grafisk designer. I övrigt krävs det ingen speciell utbildning utan det är oftast meriter och erfarenheter som krävs för att få ett jobb. Niklas gick på medieprogrammet i gymnasiet.

Fördelarna med yrket enligt Niklas är det kreativa arbetet. Niklas tycker det är kul att skapa nytt. Att arbeta som egenföretagare innebär en stor frihet.

Nackdelen med arbetet som grafisk designer är kravet att hela tiden vara nyskapande och kreativ. Som egen företagare är Niklas beroende av uppdragen han får. Ibland kan det kännas pressande att få in nya jobb.

Arbetsuppgifterna under en dag varierar. Niklas är ofta ute och träffar kunder som ska bygga en hemsida. Niklas ger förslag på lösningar och tillsammans med kunden kommer de överens om vad som ska genomföras. Niklas arbetar sedan med tekniken kring byggandet av hemsidan.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket är att kunna arbeta med annat inom formgivning. Som grafisk designer är det vanligt att vara egenföretagare, men man kan även vara anställd på en webb-byrå.

Ett starkt intresse och känsla för design är viktigt för en grafisk designer. Niklas berättar att en grafisk designer måste hålla sig uppdaterad på hur marknaden ser ut och vad kunderna efterfrågar.