Yrke: Journalist/Reporter
Arbetpslats: SVT Nyheter Halland
Förnamn: Kristian
Ålder: 32
Så länge har jag arbetat med mitt yrke: Beror lite på hur man räknar. Jag gjorde mitt första reportage som gick ut i etern för tio år sedan (2012) och har jobbat heltid med journalistik i olika former de senaste åtta åren (sedan 2014).
Jag valde yrke på grund av: Till en början för att jag ville bli författare. I ung ålder fick jag höra att det inte var ett jobb som man kunde studera till, men att många författare är journalister i grunden. Även om jag var intresserad av andra yrken också (läkare, psykolog, filmskapare) föll lotten till slut på journalistik eftersom det är äventyrligt, socialt, extremt varierande och engagerar många människor. Samtidigt drivs jag av att berätta häftiga stories.
Jag har följande utbildning: Förutom några strökurser i engelska och psykologi har jag gått den treåriga journalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall varav ett halvår som Erasmus-student på DMJX (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole) i Århus.
Denna utbildning krävs för mitt yrke: En journalistutbildning (eller motsvarande erfarenhet) är i dag obligatoriskt för att ta steget in i branschen.
Bortsett från det är all utbildning meriterande. Journalister ska vara så allmänbildade som möjligt.
Detta är fördelarna med mitt yrke: Absolut bäst är variationen. Du rapporterar om något nytt i stort sett varje dag. Ovanpå det träffar man många intressanta människor som man säkerligen aldrig hade fått träffa annars.
Vidare hamnar man i händelsernas centrum och får från första parkett en unik inblick i vad som sker i samhället och hur det utvecklas.
Journalistik, inte minst tv, ger också ett brett utrymme för kreativt skapande. Gör du det bra är det många som kommer ta del av det.
Detta är nackdelarna med mitt yrke: Likt många andra yrken är det stressigt, i synnerhet om man inte kan planera, strukturera och prioritera. Man kämpar hela tiden mot en deadline. Ibland är det tvära kast i nyhetsvärlden och man måste snabbt hämta in information och kunna byta fokus.
Det finns också en risk för att man utvecklar en viss cynism, eftersom journalistik ibland innebär att man måste rapportera om samhällets mörkare sidor.
Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag: Med tanke på variationen i jobbet som helhet så blir också innehållet i varje dag unikt.
När det är som bäst kommer man in på redaktionen och får ett uppdrag tilldelat sig (antingen har man kommit på idéen själv eller så kan det vara ett tips till redaktionen). Man ringer några samtal och bokar upp intervjuer under förmiddagen. Därefter åker man ut "på fält" med sin kamera (i 90 procent av fallen jobbar man på egen hand). Man filmar klippbilder, intervjuar och hämtar in fakta. Därefter åker man hem igen och börjar redigera inslaget. När man är klar skriver man en artikel som tillsammans med inslaget läggs ut på vår webb. Inslaget sänds även i tv under kvällen alternativt en annan dag längre fram.
Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke: De är oändliga. Journalistik är så brett och det finns så många saker att testa på. Nu jobbar jag som reporter, fotograf och redigerare i ett, vilket kallas VJ (videojournalist). Nästa steg är redaktör, en sorts mellanchef som stöttar reportrar och planerar vad som ska sändas framöver. Steget efter det är ansvarig utgivare, det vill säga högsta hönset på en redaktion. Många programledare är även i grunden journalister.
Men journalistik är så mycket mer än snabba tv-nyheter. Det kan också röra sig om längre dokumentärer eller underhållningsprogram. Man kan även arbeta inom andra fält såsom radio och tidning. Slutligen finns ju de journalister som inte är anställda av någon, utan frilansar. En enorm frihet menar vissa. Dagens digitala värld erbjuder ju också stora plattformar för dessa att blomma ut.
Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke: Körkort är oftast ett krav.