Brandingenjör – Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD)

Jag heter Anna och är 29 år och har jobbat som brandingenjör i 6 år.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag ville ha ett spännande jobb samt möjlighet till omväxlande arbetsuppgifter.

Jag har följande utbildning
Jag läste till brandingenjör vid Lunds Universitet. Utbildningen erbjuds även vid Luleås Tekniska Universitet.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Brandingenjörsutbildning 210 hp.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Fördelarna med mitt yrke är att jag både ges möjlighet att träffa människor och arbeta socialt och rådgivande vid exempelvis tillsyner. Men att jag även får jobba med problemlösning och kluriga utmaningar. Jag älskar att det är ett väldigt självständigt arbete som ger möjlighet till flexibilitet och varierande arbetsuppgifter. En annan väldigt värdefull fördel med mitt jobb är möjligheten till att träna och vara aktiv under arbetstid. Det ger mig enormt mycket energi både på och utanför jobbet.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
En nackdel kan vara att det ibland blir mycket tid vid skrivbordet. Men till största del tycker jag att jag en bra variation av teori och praktik.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Morgonmöte med teamet där vi går igenom hur kommande vecka ser ut för var och en av oss. Vi hjälps även åt att avlasta varandra genom att justera antal ärenden om någon känner att det behövs. Därefter går jag igenom vilka ärenden som inkommit och lägger upp en planering för hur jag ska lägga upp min tid för veckan.

Fikarasten är en viktig stund där alla kollegor får samlas och bara umgås över en kopp kaffe.

På eftermiddagen brukar jag vara sämre på jobb som kräver mer fokus, och därför ser jag till att jag disponerar min tid väl under dagen och lägger tid på rätt saker. Till exempel kan mer praktisk planering eller att läsa in sig på ett ämne eller ärende vara en bra uppgift för eftermiddagen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns enormt många möjligheter som brandingenjör. Alla branscher behöver sakkunniga inom brandskydd och du kan välja allt mellan räddningstjänst, konsult, kommuner, industrier, försäkringsbolag eller andra stora företag.