Barnskötare

Namn/ålder
Emma 20 år

Yrke: Barnskötare

Hur länge har du jobbat som barnskötare?
Jag påbörjade vikarietanställning i november 2008, så de är sedan dess.

Varför valde du det yrket?
Jag har sommarjobbat en del på dagis (förskola) och har alltid trivts väldigt bra med det jobbet. Jag tycker att de är väldigt kul att se barnens utveckling i olika åldrar och tyckte att detta var en god chans att skaffa mer erfarenhet inom området.

Vad gör du i ditt arbete?
Jag är anställd som timvikarie, vilket innebär att när en ordinarie personal är sjuk ev. har semester så går jag in och täcker upp. Då åldern på barnen jag jobbar med varierar väldigt mycket är mina arbetsuppgifter även dem väldigt varierade. Jag gör massa olika saker i mitt arbete, vilket är en del utav charmen med jobbet. När det rör sig om de yngre barnen på förskolor jobbas det mycket med organiserade lekar i utveckling- utbildningsyfte. Bland de äldre barnen på skolorna i förskoleklasserna och/eller på fritids gör jag exempelvis mitt bästa för att hjälpa barnen med alternativa skoluppgifter.
Det spelas spel, leks lekar, ritas teckningar i alla åldrar, och jag skulle vilja påstå den röda tråden för en barnskötare är de pedagogiska arbetssättet. 
Som barnskötare är det sjävklart min uppgift att finnas till hands för barnen och hjälpa dem när det behövs.

Fördelar med ditt yrke?
Att vara timvikarie på många olika förskolor/skolor innebär att jag får se många olika pedagoger använda sig utav olika typer utav inlärdningstekniker och utvecklingsplaner. Det är väldigt intressant och kul att se hur barnen tar till sig och utvecklas tillsammans med sina fröknar/sin fröken. 
Utöver det är de ett jätteroligt jobb, det händer ständigt saker och ting. Man skulle kunna sammanfatta fördelen med mitt yrke med ordetLärorikt.

Nackdelar med ditt yrke?
Nackdelen med de flesta vikarietjänser är att det kan vara något kämpigt att ta sig upp ur sängen när chefen ringer och väcker dig tidigt måndag morgon och erbjuder dig jobb.

Utvecklingsmöjligheter?
Yrket som barnskötare ger dig en chans att utvecklas som pedagog och människa. Då pedagogik förekommer inom många olika yrken ger dig denna typ utav jobb erfarenhet som kan vara mycket bra att ha i framtiden. För att bli förskolelärare, fritidspedagog eller lärare krävs en högre utbildning.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Samhällsprogramet med riktning på Samhällskunskap

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Barnskötare (barn -och fridtidprogramet). Beorende på situation kan erfarenheten utav yrket väga upp en del.