Processutvecklare – Sandvik Materials Technology

Jag heter Malin och är 29 år och jobbar som processutvecklare på Surface Technology inom Sandvik Materials Technology. Jag började på Sandvik 2014. Först gjorde jag mitt ex-jobb och direkt efter det fick jag fast anställning som processutvecklare på stålforskningen. 2016 bytte jag jobb inom Sandvik och började på SurfTech, även då som processutvecklare.

Varför valde du ditt yrke?
På SurfTech tillverkar vi belagda band som används i bränsleceller. Bränslecellsteknologin är superintressant – tänk att man kan driva en bil på vätgas och det enda utsläppet är rent vatten!? Utvecklingen av bränsleceller går framåt hela tiden och bilindustrin ser potential i vätgasdrivna bränsleceller som ett grönt alternativ till fossila bränslen. Det känns roligt att vara en del av den här utvecklingen!

Vilken utbildning har du?
Civilingenjör i materialdesign med inriktning mot varmbearbetning.

Denna utbildning krävs för mitt jobb
De flesta av mina kollegor är också ingenjörer. Lämpliga inriktningar förutom materialdesign skulle kunna vara exempelvis maskinteknik och teknisk fysik.

Fördelar med yrket
Jag tror att en av de största fördelarna är att det är så varierade arbetsuppgifter och att vi hela tiden utvecklas och blir bättre. Det är det som gör jobbet roligt!
Det är också roligt att få vara med på den här resan med att utveckla bränslecellsmaterial. Jag tror att bränsleceller är framtiden och kan vara vägen till en fossilfri värld.

Nackdelar med yrket
Ibland blir det rörigt just på grund av att det är många uppgifter att hantera samtidigt. Det krävs att man kan prioritera bland alla uppgifter annars är det lätt att bli överväldigad.

Mina arbetsuppgifter
Det är ibland svårt att beskriva mitt jobb eftersom vi har processer som är teknisk komplexa. Dessutom jobbar jag med ganska många olika uppgifter.

Jag är involverad i hela processkedjan, från inköp av ”råmaterial” till att produkten är klar och skickas iväg till våra kunder. Det är kul att få jobba så brett.

Den grundläggande beskrivning av mitt jobb är att jag jobbar med problemlösning! Jag tror att allt jag gör är någon form av problemlösning eller förbättringsarbete.

Just nu delar jag upp jobbet mellan att vara hemma och vara på jobbet – ungefär 3 dagar hemma och 2 dagar på jobbet per vecka.

Dagar när jag är på jobbet så är jag oftast ute i produktionen. Jag är med vid olika körningar och försök. Jag är ofta i provrummet också och utvärderar prover, t.ex. tittar i mikroskop, gör dragprover eller mätningar i olika mätinstrument.

När jag jobbar hemifrån så är datorn mitt verktyg. Jag utvärderar data, sammanställer statistik och skriver tekniska rapporter.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket
Det finns massor med utvecklingsmöjligheter! Särskilt inom ett så stort företag som Sandvik så finns det många vägar man kan välja att gå. Det är väldigt vanligt att man byter jobb inom företaget beroende på vad man intresserar sig för.

Att tänka på med yrket
Bli ingenjör om du tycker att det är roligt med problemlösning! Det finns massor med möjligheter att vidareutveckla sig inom ingenjörsyrket beroende på vad just du tycker är roligt.