Kristine- och Lugnetgymnasiet

Skolor för framtidens arbetsmarknad

Arbetsmarknaden förändras
Vet du om att arbetsmarknaden står inför en stor förändring inom de närmsta åren? Inom många olika branscher kommer det att vara akut brist på personal, vilket innebär att den som har rätt utbildning kommer att vara efterfrågad efter sin gymnasieutbildning. Vi på Kristine- och Lugnetgymnasiet har mycket kontakt med branscherna och något som vi får höra är att de behöver fler som väljer yrkesprogram.
Oavsett om det är inom vård, fordonsbranschen, byggbranschen, turism eller liknande är behovet stort framöver. Du är en del av framtiden och för att Sverige ska kunna fungera behöver branscherna dig.

Plugga eller arbeta efter studier?
Oavsett om du studerar på ett yrkesprogram eller ett studieförberedande program så kan du studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola efter din utbildning hos oss. Studerar du ett yrkesprogram har du ett yrke i grunden och om du därefter ändå vill studera vidare så finns det många vägar att gå! En stor skillnad är att du som väljer ett yrkesprogram kan börja arbeta direkt efter din examen och tjäna dina egna pengar och flytta hemifrån. Vill du ha jobb direkt, men samtidigt kunna plugga vidare efter ett tag? Då kan ett yrkesprogram vara rätt val för dig! Prata med din studie- och yrkesvägledare.

Konsten att starta eget företag
Har du tänkt på att du kan starta ett eget företag om du har en utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden? Om du går ett yrkesprogram har du en bra grund för att kunna starta ett eget företag. Det är en möjlighet att kunna vara din egen chef och arbeta på dina egna villkor. En extra bonus är att allt jobb och slit du lägger ner på ditt arbete går till dig själv, då det är du som får behålla allt överskott som ditt
företag genererar!

Yrkesprogram eller högskoleförberedande program?
Om du är intresserad av att studera vidare kan du gå både ett studieförberedande program och ett yrkesprogram. För dig som går ett yrkesprogram finns det många vägar för vidare studier. Du kan gå på högskola, universitet eller yrkeshögskola och både vidareutbilda dig i samma bransch eller helt byta bransch. Om du redan nu vet att det yrke du vill arbeta med kräver högskoleutbildning kan ett studieförberedande program vara det rätta för dig. Prata med din studie- och yrkesvägledare om ditt gymnasieval, då kan du få bra hjälp och välja den utbildning som passar bäst för ditt framtida yrkesliv.

Bra att veta

  • Redan idag saknas det 30 000 utbildade installatörer inom elbranschen.
  • År 2030 kommer det att saknas 250 000 undersköterskor.
  • På grund av stora pensionsavgångar kommer det att finnas många jobb inom bygg, fordon, el, skola och vård när du går ut gymnasiet.

ADRESS
Kristinegymnasiet
Bergmästaregatan 32B
791 71 Falun

Studie- och yrkesvägledare:
Johanna Bäcklund johanna.backlund@falun.se
Maria Björk maria.bjork@falun.se

Lugnetgymnasiet
Lugnetvägen 3
791 31 Falun

Studie- och yrkesvägledare:
Sara Jobs sara.jobs@falun.se
Sara Johansson sara.johansson@falun.se

Program

Kristinegymnasiet
BF, EK, HT, FRRL, SA, VO

Lugnetgymnasiet
BA, EE, ESFT, NA, TE