SÄSONGA I ALPERNA

Att säsonga i alperna har varit en väldigt rolig upplevelse!

Att åka till Alperna över en säsong är både fantastiskt roligt och en underbar naturupplevelse.

Tycker man om att åka skidor eller snowboard är alperna perfekt. Här är omgivningarna fantastiska och skidåkningen är mycket bra.
Med fördel åker man till ett land där man kan språket. Då man kan språket är det lätt att få jobb och det finns massor av säsongsarbete. Många som inte kan språket i landet får ändå jobb som diskare, servitör/servitris och städare. Mest jobb finns det under högsäsongen som är kring nyår, sportloven och påsken.

Jag valde att åka ner till Österrike, närmare bestämt Sankt Anton. Eftersom jag har läst tyska i sex år, så kände jag mig trygg att åka till Österrike. Jag har även varit där på semester i många år med familjen.

Jag ville utbilda mig till skidlärare och detta hade jag bokat hemifrån redan innan jag åkte dit. Utbildningen jag gick var första steget som skidlärare, det steget heter Anwärter. Utbildningen bestod av två delar, en praktisk del och en teoretisk del, båda delarna var helt på tyska. Den teoretiska delen klarade jag direkt men den praktiska delen var svårare då vi hade begränsad tid att öva. Men jag gav inte upp, jag fick möjligheten att göra om den en månad senare och då klarade jag den. Skidlärarutbildningen kostade ca 10 000 kr och 100 arbetstimmar.

SÖKA JOBB
Nu var det dags att söka jobb. Jag gjorde en översättning av mitt CV till engelska och började gå runt i byn och söka jobb.
Jag gick till restauranger och butiker som var intresserade av att anställa ungdomar under säsongen. Jag fick erbjudande att jobba 30 timmar i veckan i en Intersportbutik.
Det var ett roligt och varierande jobb och jag hade fantastiska kollegor. Att jobba i butik är den perfekta träningen att öva ett språk, i mitt fall min tyska. Majoriteten av turisterna i Sankt Anton är tyska men även många från Österrike och Schweiz, och då fungerar tyskan bäst.

BOENDE
När det gäller boende så finns det lite olika alternativ. Man kan både hitta boende hemifrån Sverige men det går utmärkt att lösa när man kommer fram. Det finns massor av säsongslägenheter som är perfekta för ungdomar.
I själva Sankt Anton är det attraktivt men dyrt att bo. I grannbyarna St Jacob och Pettneu är det något billigare och där finns även fler bostäder.
Du är inte heller ensam om att leta boende, det är massor av svenska ungdomar som vill ha ett mysigt ställe att bo på. För mig så löste det sig till det bästa.

Några tips från mig till dig inför en säsong i Alperna

  • Åk till ett land där du kan språket, du kommer att utvecklas väldigt mycket!
  • Var inte rädd för att åka själv. Du träffar väldigt många nya vänner på vägen.
  • Det mesta löser sig, du är inte heller ensam. Ta hjälp av varandra.
  • Planera vad du behöver ha med dig.

All typ av skidutrustning och saker för vintersport går att få tag på i mängder. Men saker som handdukar, lakan och vanliga kläder är svårt. Då måste man åka till Innsbruck som ligger en timme bort med tåg.

Jag har blivit en mycket bättre skidåkare och känner mig mer säker. Jag har även hittat ett nytt intresse vilket är att gå på tur.
Jag har lärt mig väldigt mycket, jag har fått träffa många trevliga människor och fått många nya vänner.