Yrkeshögskolor

 

Vad är YH-utbildning?
YH står för Yrkeshögskoleutbildning. De här utbildningarna kan du läsa efter gymnasiet. Det är kvalificerade utbildningar som matchar dig mot arbetslivets behov. De flesta utbildningarna kostar inget och du kan ansöka om studiestöd.

Utbildningarna
Det finns YH-utbildningar i hela landet inom många olika områden:
IT, ekonomi, vård, turism, restaurang, bygg, lantbruk, media, teknik m.fl.

Praktik
De flesta YH-utbildningarna har praktik. Det praktiska i utbildningen kallas för LIA – lärande i arbete. Genom LIA får du arbetslivserfarenhet
och kontakt med möjliga arbetsgivare.

Utbildningslängd
YH-utbildningarna är uppbyggda efter vad arbetsmarknaden behöver och är därför olika långa. Många utbildningar är på två år, men det finns utbildningar från sex månader och uppåt.

Mer information
Du hittar mer information om alla utbildningar på webbplatsen: www.yrkeshogskolan.se

Ansökan
Yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) har olika utbildningsanordnare, det vill säga skolor som driver utbildningarna. Varje utbildningsanordnare ansvarar själv för antagningen till sina utbildningar. Om du vill söka en YH-utbildning måste du vända dig direkt till skolan för information och ansökningshandlingar. De allra flesta YH-utbildningar startar dock på hösten och har sista ansökan någon gång i april eller maj. Kolla alltid upp vilket ansökningsdatum som gäller för den utbildning du är intresserad av och var noga med att skicka in din ansökan i tid.
Förutom själva ansökningsblanketten måste du skicka in handlingar som visar att du har de förkunskaper som krävs för utbildningen. Du kan också behöva skicka in särskilda handlingar för urvalet till den utbildning du sökt. Vilka handlingar som ska skickas med din ansökan varierar, men här är några exempel:
• Betyg
• Personligt brev
• Arbetsintyg
• Arbetsprover
Exakt information om vad som gäller får du av skolan.