SYV INFORMERAR: Allt att vinna och inget att förlora!

Funderar du på att börja studera på Högskola eller Universitet? Har du kanske hittat din drömutbildning och är beredd att skicka in din ansökan? Du kanske känner dig osäker på om dina betyg räcker för att komma in?

När du sett till att du är behörig för den utbildning du vill söka så vill du givetvis vara med och konkurrera om alla platser som erbjuds och därför är mitt tips till dig att göra högskoleprovet!

Platserna på högskola/ universitet för-delas i olika urvalsgrupper om det är fler sökande än antal platser. Man kan söka på sina gymnasiebetyg eller betyg från Vuxenutbildningen eller med sitt studieomdöme från Folkhögskolan.
Söker du bara på dina betyg så är du inte med och konkurrerar om ca 1/3 av platserna som tillsätts av de som skrivit högskoleprovet.
Finns det exempelvis 60 platser på utbildningen du söker till och 2/3 fördelas i betygsgruppen och 1/3 i högskoleprovsgruppen så vill du givetvis vara med och slåss om alla 60 platserna och inte bara de 40 som fördelas i betygsgruppen.

Du har med andra ord allt att vinna på att anmäla dig till ett högskoleprov. Sista dag att betala in din anmälningsavgift är den 3 september för att få skriva provet i höst och 1 februari för vårens prov. De flesta höjer sitt resultat andra gången de gör provet så är det ingen dum idé att göra provet flera gånger och kanske inte bara när det är skarpt läge.

Vem som helst kan göra provet och man kan skriva det hur många gånger som helst. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Det finns även anpassade prov för dig med funktionshinder där du får mer tid på dig att klara uppgifterna.
Du kan skriva provet var i Sverige du vill och även om du befinner dig utomlands. I varje fall i Europa, eftersom tidskillnaderna till andra världsdelar gör det omöjligt ur sekretess synpunkt. Provet finns bara på svenska och tanken är att det skall vara ett mått på din förmåga att klara högskolestudier. Det är alltid det bästa resultatet som räknas och resultatet gäller i fem år.

Speciellt killar tjänar på att göra provet då man ser att i många fall konkurrerar tjejerna ut killarna från populära utbildningar genom att tjejerna generellt har högre gymnasiebetyg.

En del är oroliga för att provet skall vara för svårt men du har allt att vinna och får aldrig minuspoäng på att gissa. Du kan också förbereda dig inför provet för att öka dina chanser. På lång sikt kan du träna inför provet genom att läsa mycket böcker och artiklar både på svenska och engelska, repetera matte och träna på gamla prov på internet. Ett tips är att ställa en klocka och känna på hur det är att göra gamla prov under tidspress.

Det finns också kurser med coaching, handböcker och mobilappar att ta till sin hjälp.

När provdagen närmar sig är det bra att äta bra och lägga sig i tid och försöka ha en positiv inställning. Glöm inte legitimationen, penna och linjal. Det kommer man långt på.

Anmälan gör du på www.studera.nu till en kostnad av 450 kr. Väl investerade pengar om det innebär en ökad chans att komma in på drömutbildningen!