CV

Hur skriver man ett cv som sticker ut i mängden? Här är lite råd.  

Anpassa ditt cv efter tjänst
Ditt cv ska vara kort och koncist – inte mer än två sidor långt. När du väl tagit fram ett cv där du samlat alla utbildningar och eventuella jobb, bör du anpassa det efter vilken typ av tjänst du söker till. Ta bort de meriter som är irrelevanta för just det här jobbet och lyft fram dem som visar att du är rätt person. Rada inte bara upp tjänster och arbetsuppgifter utan beskriv vad dina yrkesroller inneburit i praktiken på ett sätt som matchar det som efterfrågas.

Om du inte hunnit skaffa dig så mycket arbetserfarenhet än får du försöka visa på andra erfarenheter som visar att du lever upp till de egenskaper som efterfrågas. Du har kanske haft förtroendet att få passa någons barn regelbundet eller varit engagerad inom föreningslivet.

Less is more
Kanske känns det frestande att skriva hela sitt cv i versaler eller lägga på en massa färg bara för att cv:t ska sticka ut och ta för sig. Tänk på att smaken är olika och att ett enkelt men stilrent cv aldrig är fel.

Rensa bort slarvfel
Innan du skickar iväg ditt cv så kör det genom stavningskontrollen eller be någon du litar på att läsa igenom det för att hitta eventuella stavfel och andra grammatiska fel. Småfelen kan antyda att du är slarvig eller inte tillräckligt intresserad av tjänsten.

Logisk struktur
Det viktigaste är att ditt cv har en enkel och logisk struktur på informationen du skriver in så den som läser ditt cv får en överblick snabbt. Ett cv läses lättast om det bygger på tydliga rubriker och om informationen kommer i kronologisk ordning.

CV-mall - Arbetsförmedlingen

CV-ifyllnadsbart på webben från Jobseeker

Personligt brev mall 1

Personligt brev mall 2

Personligt brev mall 3