Checklista för ditt gymnasieval

Detta är bra att tänka på inför ditt gymnasieval. Ta reda på fakta! Ställ frågor och jämför olika alternativ.

Du själv
Skriv ner vad som är viktigt för just dig och jämför med vad skolorna erbjuder, t ex vill du läsa ett visst språk, utföra någon speciell idrott, arbeta enligt ett visst arbetssätt?
Skjut inte upp valet till sista sekunden, utan ge dig själv god tid att ta reda på mer om olika alternativ.

Utbildningens innehåll
Chansen större att det går bra om du väljer en utbildning du verkligen är intresserad av. Titta noga på utbildningens innehåll och se till att du får med dig det du behöver ut i arbetslivet och inför vidare studier.

Studier
Om du ska läsa vidare efter gymnasieskolan, kontrollera vilken behörighet du kan komma att behöva och jämför med vad gymnasieskolan erbjuder för kurser.
Läs mer om antagningsreglerna till högskolan via länken nedan. Här kan du läsa om vad meritpoäng är och vad som händer om du behöver komplettera dina studier på komvux.
Läs mer om antagningsregler.

Arbete
Alla utbildningar ska leda fram till ett jobb. På Arbetsförmedlingens yrkeskompass kan du läsa om hur lätt det är att få jobb inom ett yrke på kort och lång sikt. Tänk på att en prognos alltid är en gissning men att det ändå kan vara bra att veta om du väljer mellan olika program och yrken.
Länk till Arbetsförmedlingen

Egna val
Vad erbjuder skolan för möjligheter att välja bland olika kurser?
Inom det individuella valet på yrkesprogrammen ska skolan erbjuda kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Estetiska kurser och kurser i idrott och hälsa ska alltid erbjudas på samtliga program.

Språk
Vilka språk erbjuder skolan? Språk är en värdefull kompetens som du har nytta av hela livet. Observera att högre kurser i engelska och moderna språk ger extra poäng när du söker till högskolan.

Gå klart!
Undersökningar visar att den som har absolut sämst utgångspunkt på arbetsmarknaden är den som hoppat av gymnasieskolan och aldrig slutfört den. Även om det känns motigt ibland – försök att slutföra dina studier och ta ut en examen. Se till att få hjälp från skolan om det kör ihop sig med något eller flera ämnen. Kontakta din mentor, studie- och yrkesvägledaren, en lärare du har förtroende för eller kuratorn.

Källa: Utbildningsinfo.se (webbplats av Skolverket)