AU PAIR – SCHWEIZ

Jag var Au Pair i Lausanne!

Du har jobbat som aupair, hur länge var du borta? 
Jag var 11 månader i Schweiz i den fransktalande delen.

Varför valde du att åka som aupair?
Efter gymnasiet kände jag att jag ville ut och jobba eller resa runt lite och då passade det perfekt med ett jobb som Au Pair. Dessutom är det ett väldigt bra sätt att träna sina språkkunskaper. Jag har till exempel förbättrat min franska väldigt mycket.

Vad har du för utbildning?
På gymnasiet gick jag på Teknikprogrammet med inriktning dator- och elektroteknik. Man behöver inte ha gått någon speciell utbildning utan det är något för alla, både tjejer och killar.

Vad krävs för att jobba som aupair?
Det gäller att ta tag i det och verkligen söka familjer eller anmäla sig till au pairorganisationer som kan hjälpa en, annars är det svårt att komma iväg. Det är också bra om man kollar upp vad som gäller i det landet man ska åka till, för au pairer med tillstånd och visa osv. Så börja i tid!

Det som värdfamiljen uppskattar är om man kan laga enkla måltider till barnen och kan lite av språket dit man ska. Engelska brukar funka bra till en början men om man bor i t.ex en fransk familj så uppskattar dem om du vill lära dig deras språk bättre. Många familjer vill också gärna att man ska ha tagit körkort.

Vad är fördelarna?
Fördelar tycker jag, är att man kommer till en ny plats och träffar nya vänner. Man ska inte vara rädd och backa ur för att man inte känner någon precis när man kommer dit, om man anstränger sig lite kan man hitta andra au pairer som är i samma sits. Jag tror att i de flesta länderna så finns det au pair-möten, dit man kan gå och träffa andra au pairer. Det fanns i alla fall i Schweiz, både internationella och svenska. Det har blivit riktig vänskap och jag har redan varit på flera återträffar med mina nya vänner från Schweiz nu sedan vi alla kommit hem – jätteroligt!

Och vad är nackdelarna med att jobba som aupair?
Nackdelarna kan vara att man har lite svårt att släppa jobbet när man är ledig eftersom man bor där men hittar man på saker då man är ledig är det inte så farligt jobbigt.

Hur såg din typiska arbetsdag ut?
En typisk arbetsdag för mig började kl 7. Då gick jag upp och väckte flickan och sen började jag laga frukost. Efter frukosten  gjorde hon sig i ordning och jag fixade lite snack som hon hade med sig till skolan. När jag kom hem igen plockade jag undan och städade lite i köket och hallen, sedan hade jag ledig tid. På eftermiddagen hade hon aktiviteter och efter det  hämtade jag henne. Sedan fick hon hjälp med läxorna om hon ville och efter det lagade jag middag. Hennes mamma brukade komma hem till middagen och då slutade jag men vi åt alltid tillsammans. Två dagar i veckan tog jag lektioner i franska mitt på dagen, undertiden flickan var i skolan.

Finns det några utvecklingsmöjligheter som aupair?
Man kan fortsätta och bli Nanny eller byta värdfamilj och stad om man känner att man vill fortsätta vara Au Pair någon annan stans.