Jakten på den perfekta arbetsgivaren

Du är äntligen färdig med studierna och är på väg och ta första steget in i karriären. Man var ska du börja?

Du har använt ett, tre, kanske sex år på att förbereda dig till detta, och det är absolut inte tid för att slappna av ännu.

När du väljer din första arbetsgivare efter studierna, bör du självklart se till att arbetsuppgifterna du får är relevanta i förhållande till vad du har studerat. Men de första jobben du tar bör också spegla din personlighet för att du ska få ut det mesta möjliga av den.

Har arbetsplatsen samma värderingar som dig?
Hur intresserad är du av att ta risker?  Blir du stressad av konkurrens? Vill du ha möjligheten att jobba utomlands eller är du mer den hemkära typen? Det finns en del personliga frågor du bör ställa dig innan du vill påbörja arbetslivet.
Fråga nr ett: Kan du identifiera dig med företaget? - Det är viktigt att du kan identifiera dig med vad företaget står för, säger karriärvägledaren Trude Kvammen Ekker i SmartKarriere. För gör du inte det kan du riskera att gå på en nit. – Det kanske fungerar ett tag men inte i längden. Det är inte bra för jobbhälsan, svarar han.

Vilken företagskultur trivs du i?
Vad tänker du om att totalt ändra klädstil när du börjar att jobba? Eller att bara jobba med människor som är 20 år äldre än dig? Hur viktigt är det att du får utmana dig kreativt?

Det är stor skillnad på miljö och kultur på olika arbetsplatser. Detta kan påverka vilka kvaliteter de letar efter hos dig som arbetstagare såväl som det säger mycket om din trivsel på arbetsplatsen, både socialt och professionellt.

- Innan du söker ett jobb bör du göra lite research på kulturen på arbetsplatsen du funderar på att söka hos jobb hos, råder Ekker.

Det kan vara bra att läsa på mer om företag i olika alumniföreningar. Där är det många nyutbildade som är medlemmar. Se om du kan hitta någon du kan fråga: Hur är arbetskulturen? Är det mycket övertid? Många vassa armbågar och konkurrens?

Stor eller liten arbetsplats?
När du frågar dig själv om du vill jobba på en stor eller liten arbetsplats ställer du dig samtidigt frågor om möjligheter att klättra internt är viktigt, hur nära du vill jobba de högsta cheferna och om det är viktigt för dig att få mycket ansvar tidigt.

Det kan också vara en fråga om du har bestämt dig för vad du vill jobba med. På en större arbetsplats kan möjligheterna att använda din spetskompetens vara större. På en större arbetsplats finns det större möjligheter att jobba på en viss avdelning och fokusera på ett mindre område. Möjligheterna att gå kurser och vidareutbildningar är större på en större arbetsplats.

- Det är också tryggare när det gäller lön och pension på en större arbetsplats. Det innebär en större trygghet, säger Ekker.

På en mindre arbetsplats får du däremot ofta möjligheten till att pröva på det mesta.
- Jobbar du på en mindre arbetsplats är det en fördel att du är mycket närmre alla processerna och du lär dig mer intensivt om arbetsplatsens värderingar. På den lilla arbetsplatsen är du ofta närmare din chef och det kan vara lättare att känna delaktighet och att påverka något. Du får prova på många olika saker på kort tid.

Hur äventyrslysten är du?
Om du vågar ta anställning i ett nystartat bolag har det med att göra hur du är som person.
- Är du trygghetssökande satsar du nog inte på anställning här men är du riskbenägen så vill du kanske ta chansen att få vara med på ett nytt äventyr och växa som person. Du får då vara med i en grundfas där du lär dig väldigt mycket på kort tid, säger Ekker.

Hur viktig är lönen?
Frågan om lön är oundviklig men ofta lite svår. Hur viktig är lönen för dig när du ska ut i arbetslivet? Är en tjock plånbok viktigare än spännande och relevanta arbetsuppgifter?

De stora, väletablerade arbetsplatserna är ofta tryggare när det gäller både lön och andra grogrunder så det kan vara en idé att söka sig åt det hållet om svaret på frågan är ja.

- Man ska inte ha så stora krav i början. Du måste ofta bevisa något innan den stora lönen kommer. Om du startar på en normal nivå så har du goda chanser att stiga i lönenivå om du gör en god insats. Något jag ofta hör är att lön baseras på motivation. Om du söker efter jobb med höga löner och du inte är motiverad för arbetsuppgifterna kommer det att slå igenom, säger Ekker.

Börja smalt
Ser du på första jobbet som en språngbräda, där du kan lära dig mycket för att få en bra start i ditt CV? Eller är du intresserad av ett jobb där de interna karriärmöjligheterna är stora? Hur viktigt är det för dig att ha en välkänd arbetsgivare i ditt CV? Vill du gärna jobba utomlands?

- Det är bra att få ett jobb på en arbetsplats med gott rykte. Det kommer att följa dig positivt på ditt CV resten av livet, så länge du själv kan identifiera dig med arbetsplatsen, tillägger Ekker.

När du ska välja din första arbetsplats bör du tänka långsiktigt och känna efter vart du vill i din karriär. Det långsiktiga tänket har mycket med motivation och intresse att göra. Vilka långtidsmål har du och hur når du dem?

Under tiden måste du ha olika delmål och ta det stegvis. För det är självklart inte säkert att du får drömjobbet med en gång.

Förmodligen måste du vara lite vidsynt när du prövar dig fram. Ett tips är att vara målmedveten i starten och sedan söka bredare allteftersom. Det är viktigt att få relevant arbetslivserfarenhet så fort som möjligt efter studierna.

- Det allra viktigaste är relevansen i jobbet. Det är inte så det behöver vara alltid men man kan tänka att detta är ett bra förstasteg. Samtidigt är det så att det är få arbetsgivare som gillar att du hoppar från jobb till jobb, så två-tre år är det bra att stanna på en arbetsplats.

Var målinriktad och ödmjuk
När du har ställt dig alla dessa frågor och hittat arbetsplatsen du vill påbörja din karriär hos är det bara att ta nästa steg, den svåra uppgiften – att faktiskt få jobbet. Råd nummer ett är att jobba på ditt CV och ditt personliga brev. Det kan du jobba mycket med i början innan du har så mycket arbetslivserfarenhet i ditt CV är formuleringarna i din ansökan.
Även om du tänker att du inte har någon erfarenhet bör du leta efter saker i jobben du haft som likväl kan vara relevanta. Har du t ex jobbat i butik tidigare och ska söka jobb som HR-medarbetare, lägger du vikt vid kundhantering och den relationskompetens du har skaffat dig genom butiksjobbet. Visa det du kan på ett sätt så det blir relevant.

Utöver detta är det två nyckelegenskaper som kan trollbinda en arbetsgivare:
Var målinriktad och ödmjuk. Det är en obetalbar kombination för en arbetsgivare.

 

Källa: Karrierestart.no