Ansökan

Skolor och program
När det är dags att välja skola och program finns det lite bra saker att veta. Idag finns det 18 så kallade nationella program som regeringen har tagit fram. Det finns även Lärlingsprogram, introduktionsprogram, anpassad gymnasieskola samt sk. Särskild variant, där skolan i sig utvecklar programmet.
Det finns olika typer av gymnasieskolor du kan välja mellan.

  • Kommunala gymnasieskolor i din hemkommun
  • Friskolor
  • Privata skolor med gymnasieutbildning

Du har rätt att välja en skola i en annan kommun och då ska din hemkommun betala skolpeng till den kommunen. (tänk på att skolpeng enbart täcker din skolavgift och inga personliga omkostnader)

Kommunerna ska erbjuda elever som inte har förutsättningar att gå i vanlig gymnasieskola en plats i den anpassade gymnasieskolans nationella, specialutformade eller introduktionsprogram.

Om du fyllt 20 kan du även gå en kommunal gymnasial vuxenutbildning.

Hur går det till?
I januari får du i ett lösenord hemskickat. Med detta lösenord loggar du in på webben för gymnasieintagning i din kommun och fyller i dina uppgifter och gymnasieval. Därefter skriver du ut din ansökan. Du och din förälder/vårdnadshavare ska sedan skriva under.

Lämna den undertecknade ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Sista inlämningsdag kan variera så kolla upp vad som gäller just dig. Går du inte i skolan skickas ansökan in till din hemkommun.

I din ansökan ska du nu rangordna dina val. Det program du helst vill gå, ditt förstahandsval ska alltså ha nr1, ditt andrahandsval nr 2 o.s.v. Du kan bara komma in på ett av dina, vilket innebär att om du kommer in på ditt förstahandsval stryks de andra. Skulle du inte komma in på ditt förstahandsval utan på ditt andrahandsval, kommer du som reserv på ditt förstahandsval.

Vad händer om jag gjort fel?
Det går att ändra sin ansökan till gymnasiet från och med mitten av april till mitten av maj. Känner du att du gjort fel kan du göra om din ansökan, prata med din studie- och yrkesvägledare som hjälper dig vidare.

Bra tider att ha koll på!

Januari
I januari får du hemskickat ett lösenord som du ska använda vid din ansökan.
Om du inte har fått ett lösenord kan du vända dig till din SYV eller någon annan studieansvarig på din skola.

Februari
Ofta stängs gymnasieantagningen för ansökan runt mitten av februari. Detta datum kan variera så fråga din SYV vad som gäller för din hemkommun.

Mars
Är du intresserad av en estetisk gymnasieutbildning eller en engelskspråkig utbildning är det nu du ska göra dina praktiska prov och arbetsuppgifter och lämna in. Kontakta den skola du är intresserad av och få exakta datum.

April
I mitten av april öppnas gymnasieintagningen hemsida. Du kan här se resultat av den preliminära intagningen som görs på dina höstterminsbetyg. Du har även möjlighet att göra ändringar i din ansökan. Har du valt fel? Då är det nu du kan göra ett omval. Fråga din SYV om exakt information ang. vilka datum som gäller i din kommun.

Juni
Nu skickar din skola och de individuella programmen in ditt slutbetyg till gymnasieintagningen.

Juni/Juli
Du får ett besked hemskickat till dig att betyg och ansökan kommit fram.

Juli
I början av Juli får du besked om du har kommit in på den gymnasieutbildning du sökt. Tänk på att du måste tacka ja till din plats! I de flesta fall brukar du ha tre veckor på dig, men det kan variera från kommun till kommun, så vi rekommenderar dig att noga kolla sista datum.

Augusti
Kom du som reserv? Då är det nu du får veta om du blivit antagen.

Lycka till med dina studier!