Feedback från Studie- och yrkesvägledare

Lite av all den fina respons vi har fått in från Studie- och yrkesvägledare som visat Framtidstågets Digitala lektion för sina elever:

 

Mycket mer lättillgängligt, lätt att planera in och större flexibilitet nu när det är digitalt. Mestadels proffsiga filmer, man får faktiskt SE jobbet. Inget teknikstrul, bara att slå igång filmen på det sätt vi är vana vid att göra här på skolan.
SYV, Skene

Budskapet nådde fram till eleverna på ett bra sätt. Många fick en tankeställare inför sitt gymnasieval. Bra pedagogiskt material och variation så alla elever höll fokus under hela filmen.
SYV, Sundsvall

Man kan visa lektionen när det passar, och det är bra för att visa på bredden inom yrken.
SYV, Varberg

Det är bra att kunna anpassa till den lektion som passar mig och klassen. Skönt att kunna förbereda sig innan lektionen och bra digitalt material som klassen kan arbeta med i efterhand. Jag ser inga nackdelar, tycker att det har fungerat väldigt smidigt!
SYV, Norberg

Framtidståget Digitalt har ett jättebra upplägg som fångade upp eleverna, det var lagom långt, bra ljud och bild. Vi satt i aulan och visade storbild. Vi noterade att kommunerna i Halland medverkade med en film. Eleverna var pigga och vi diskuterade efteråt; bl a att tjejer kan jobba med mansdominerade yrken, att man kan ändra sig, att det finns mycket att välja på. Jag summerar Framtidståget Digitalt som ”VÄRDEFULLT”.
SYV, Halmstad


Lätt att genomföra. Eleverna kan själva påverka vad de vill fördjupa sig i.
Lärare, Kalmar

Bara bra!! Bra att man kan visa filmen i mindre grupper, man kan pausa om det behövs, visa för föräldrar, återse! Mycket bra presentatörer som eleverna kunde identifiera sig med! Bra och tydliga budskap om kompis- val, framtid och väljande, nya begrepp som referens. Bara positiva intryck!! 
Filmen och budskapet om fastighetsbranschen var populär. Men alla filmer är bra på sitt sätt, att man kan göra nya val i framtiden är viktig för eleverna att höra. Kul med tågvagnar! Bra och spännande balans mellan film – text- musik. Härligt avslut på presentationen! Det har funkat fantastiskt bra och är en stor och viktig hjälp för elever och syvare i dessa tider. Uppskattar att vi fick ta del av detta viktiga inspiration. Bra komplement till praovecka. JA, BRA JOBBAT!! TUSEN TACK!!!:) Fortsätt så här!! Vi ses nästa år!!
SYV, Töreboda


Bra film med bra budskap. Inloggningen fick jag inte att fungera i början men supporten från er var snabb och bra!
SYV, Arvidsjaur

Hej! Jag ser på lektionen i skrivande stund  SÅ BRA!!!
Men det är verkligen toppen, med fokus på framtid o lärande känner jag.
Jag använder mycket från Framtidsvalet och ifrån inspirationskanalen. Mycket nöjd med allt material inkl. digitala lektionen.  
SYV, Arjeplog

”Vill bara flagga för vilket fantastiskt upplägg ni fått ihop på så kort tid gällande rådande omständigheter. Personal och elever uppskattar såklart fysiska träffar och det går inte att byta ut, men att kunna dela upp detta klassvis och olika datum är hur bra som helst! Så tack, verkligen tack för ert fina, viktiga arbete, kommer dock sakna att ha er här på besök på LKC. Ni är välkomna när det är bättre tider.”
SYV, Lyckeby

”Det blir mer verkligt med den vanliga informationen, men när den blev på film så var vi ju inte beroende av att alla såg den samtidigt och jag kan ju också visa den för elever som inte var närvarande när vi hade informationen. Min uppfattning är att alla som hjälpte mig med filmvisningen och frågorna tyckte att filmen gav eleverna bra information. Ett stort tack till er!”
SYV, Gagnef

”Fördelen är att det blir väldigt tydligt vad föreläsarna pratar om, det dyker upp stödord på tavlan etc. Bra att det är unga människor som eleverna kan identifiera sig med. Nackdel att man inte kan ställa frågor och att det inte kommer ut yrkesverksamma som kan berätta om sin väg till ett specifikt yrke.”
SYV, Malmö


Enklare att administrera och få till rent praktiskt. Med tanke på att ni inte kunnat komma till oss tidigare så är det ju trevligt att få ta del av er.
SYV, Färgelanda

Jag har medvetet valt en låg profil såhär vid uppstart, man vill inte ”roffa” åt sej massa undervisningstid, men jag kommer att visa lektionen senare i höst. Jag har använt mej av ert upplägg tidigare och allt är väldigt, väldigt bra. Jag kommer att göra en repris även detta läsåret tillsammans med våra nior. Det är så tacksamt som SYV att få sådana här färdiga koncept tycker jag, med en given röd tråd. Det känns som att allt har mening och mål.
SYV, Arjeplog


Easy for students to watch it more than once in case they missed same information.  
Teacher, Stockholm

”Jag valde att visa filmen och sedan trycka ut Foldern med arbetsuppgifterna och dela ut delar av den då och då. Då kunde eleverna bättre koncentrera sig och vi kunde skapa diskussionsgrupper. Vi jobbade igenom Foldern och kunde gå mer in på djupet.”
SYV, Aneby


Fördelen var att det var lätt att starta upp och köra igenom. Jag kan tänka mig att en nackdel är att det blir mindre personligt däremot och det är svårare om eleverna har tankar och funderingar. Eleverna tyckte att det blev lite många olika filmer.

SYV, Karlskrona

Fördel för det digitala Framtidståget är att även kunna visa filmen för elever som går i liten grupp och som inte vill vara med i stora sammanhang. Att kunna ha ”uppsamlingsheat” med elever som av någon anledning var borta när Framtidståget visades. 
SYV, Trelleborg

Tydligt , bra och kortfattat precis som eleverna gillar.
SYV, Ronneby