Praktiska tips

Här får du praktiska tips på vad en ansökan bör innehålla och bra saker att tänka på vid en intervju.

Ring upp
Ibland kan det vara bra att ringa arbetsgivaren innan du skickar in din ansökan. Då kan du få veta mer om jobbet och få arbetsgivaren intresserad av dig. Läs igenom platsannonsen noga innan du ringer, så att du inte ställer frågor som besvaras i annonsen.

Skicka Ansökan
Din ansökan ska göra arbetsgivaren intresserad av dig. Skriv ansökan på dator och var kortfattad och enkel. En ansökan ska innehålla CV och personligt brev. Det är också bra att ha med referenser. Ofta står det i annonsen vad som ska skickas med.

CV – MERITFÖRTECKNING
Din CV ska på ett enkelt och tydligt sätt lista dina erfarenheter och kunskaper. Här ska du skriva ner din utbildning, jobb du har haft och vilka arbetsuppgifter du hade där, IT- och språkkunskaper etc. Läs mer här.

Personligt brev
Brevet ska vara max en sida och lättläst. Du ska inte skriva samma sak som i ditt CV, utan mer berätta om dig själv och dina starka sidor och förklara varför just du passar för jobbet.

Referenser
Det är bra att ha med någon referens. Många arbetsgivare tycker att det är bra att kunna ringa upp någon och höra hur du är som person. Det är viktigt att den referensperson du väljer vet om att han/hon står med i en ansökan och att du är säker på att personen verkligen ger en positiv bild av dig. Du kan exempelvis använda dig av lärare, praohandledare eller någon du tidigare har jobbat med (kollega eller chef).

Anställningsintervju
Var förberedd innan och läs på om vad företaget gör. Läs mer här.