JOBBA I AUSTRALIEN

Down under med ett working-holiday visa!

Du har rest utomlands, var befinner du dig?
Jag befinner mig i Bondi Beach, en del av Sydney som ligger utmed kusten.

Varför har du valt att resa just dit?
Anledningen till att jag valde just Australien beror nog på att man har hört så många åka hit och verkligen tycka om det. Varmt klimat, enkelt att få jobbvisum och likt den “västerländska kulturen” bidrar mycket också. Att jag valde Bondi Beach beror på att jag vill bo vid havet och stranden, plus att det skulle finnas flest jobbmöjligheter här.

Hur bor du?
Jag delar en lägenhet med fem andra personer. Ett eget sovrum har jag med en kompis från Sverige. Annars delar alla på vardagsrum, kök och badrum. Lägenheten är fräsch och helt nyrenoverad. Dock är hyran lite för dyr.

Hur fungerar det ekonomiskt?
Det är enkelt att öppna ett australiensiskt konto när man kommit hit. Sen förde jag bara över från mitt svenska till det australiensiska och använde som ett startkapital. Lönen får jag från min arbetsgivare som betalas ut varje vecka. Samma sak är det med hyran som ska in varje fredag. Vi betalar till en person som bor med oss som sedan för över till “landlorden” alltså ägaren av lägenheten. Vi var även tvungna att betala en så kallad “bond” vilket innebär att man betalar in ett förskott för exempelvis fyra hyror som man sedan får tillbaka när man flyttat ut. Anledningen till detta är att landlorden kan försäkra sig om att ingen-ting förstörs.

Vad krävs för att åka iväg till Australien?
Förutom lite planering, vilja och pengar så är det främst ett working-holiday visa man ska ansöka om. Du gör det enkelt på nätet och får det oftast accepterat omgående.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
En vanlig jobbdag brukar bestå av att jag går upp vid klockan nio och går ner till stranden och joggar, köper frukost med mig på vägen hem och kollar lite teve. Förbereder mig och tar bussen mot jobbet som börjar klockan 12. Jobbar i högt tempo utan särskilt mycket vila fram till 18-19 tiden då jag slutar. När jag kommit hem köper jag med mig någon mat och tar det lugnt. Just nu har jag bara en ledig dag i veckan och då brukar jag se till att ta vara på den och göra utflykter.

Vad är fördelarna med att arbeta utomlands? Och finns det några nackdelar?
Fördelarna är att man får använda sig av ett annat språk, man får bra erfarenhet och med tanke på att man bor själv får man verkligen känna att man står på egna ben. Bara känslan av att veta att man skaffat sig ett jobb i ett främmande land ger ett bra självförtroende.
Nackdelar är att det inte riktigt är samma säkerhet som i Sverige. Jobbar man utan kontrakt kan man bli avskedad när som helst, och man kan inte heller veta om man får rätt lön och så vidare. Jag har också hört att det finns många arbetsgivare som utnyttjar ungdomar på arbetsplatsen.
Är detta något du skulle rekommendera andra att göra?
Självklart!

Något speciellt att tänka på?
Innan du åker får du så klart bestämma dig vilken stad du ska åka till och översiktligt lägga upp en plan. Det är bra att boka 2-3 veckors hostel så att man har någonstans att vara under tiden man söker boende. Med bara vilja så löser sig precis allting. Att hitta boende är inte svårt, jobb kan vara lite mer krävande. För mig var det allra bäst att så ofta jag kunde gå in på olika hemsidor som la upp jobbannonser och ringa till dom som skrev ut sina nummer. Arbetsgivarna får hundratals mail så är man på hugget och ser till att vara den första som ringer ökar chanserna enormt.

Vad har din utlandsvistelse gett dig inför framtiden?
Framförallt har det visat mig att jag kan stå på egna ben. Åka till ett främmande land på andra sidan jorden och skaffa mig jobb och boende. Jag har även utvecklat mina engelskakunskaper, lärt känna nya människor och har väldigt roligt!

Har du några tips till andra som är intresserade av att resa och arbeta utomlands?
Bara gör det! Glöm bara inte att skaffa dig en extra reseförsäkring om något skulle hända!