Starta eget företag

Du står inför många beslut just nu. Vad du ska plugga, och var, men också, lite längre fram, vad du ska jobba med och hur. Då står valet mellan att bli anställd eller driva eget företag, eller kanske både och, fast i olika faser i ditt liv.

Varför vill du ha eget företag? 
Du kanske vill förverkliga en idé eller dig själv, arbeta självständigt eller tjäna pengar. Orsakerna till att starta eller ta över ett företag kan vara många. Redan idag är cirka tio procent av alla yrkesverksamma, mellan 18 och 70 år, företagare. Det finns flera hundra tusen företag i Sverige.

Jobba med vad du vill
Ofta hamnar regler och blanketter i fokus när man talar om företagande. Men att driva ett företag innebär förstås annat också. Framför allt får du större möjlighet att jobba med det du verkligen vill, och när du vill på dygnet.

Stort ansvar
Som egenföretagare får du ta ett helt annat ansvar än som anställd. Det är ju
i första hand du som ser till att företaget blir lönsamt. Om ditt företag går bra kan du fördela ansvaret till andra genom att anställa personal, eller genom att lägga ut delar av verksamheten på andra företag. Det finns ingen regel som säger att du måste starta eller ta över ett företag helt själv, tvärtom är det vanligt att man är flera som startar eller tar över ett företag. Kanske vill du driva ett företag tillsammans med några vänner?

Passar inte alla
Det är ingen hemlighet att egenföretagare saknar en del av den trygghet som anställda har. Det innebär att det inte passar alla. Envishet, engegemang, hängivenhet och tålamod är egenskaper som är bra att ha om man ska starta eget.

Det gäller att inte ge upp, trots att det kanske tar ett tag innan allt fungerar precis så som du önskar. Du kommer med stor sannolikhet att behöva investera en hel del tid innan allt fungerar som det är tänkt.

Många roller
Du måste också vara beredd att sätta dig in i fler roller än vad en anställd för det mesta får göra. Innan du har möjlighet eller lust att anställa personal i företaget kommer du själv säkerligen att fungera som både säljare och inköpare, marknadsföringsansvarig och ekonomiansvarig. Bland annat tack vare just det kommer du att lära dig mycket och upptäcka nya sidor av dig själv.

Ta reda på fakta
Innan du drar igång ditt företag är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om branschen som du kommer att jobba inom. Hur gör andra företag som jobbar med samma, eller liknande, produkt eller tjänst som du ska ha i ditt företag? Finns det till exempel några speciella regler som gäller för branschen?

Planera, planera, planera
Om du startar ett nytt företag bör företagsstarten planeras noggrant. Först och främst måste du ta reda på om din affärs-idé är hållbar. Det är också viktigt att ta reda på hur marknaden fungerar och hur finansieringen ska skötas. Slutligen kan det vara bra att väga för- och nackdelarna med de olika företagsformer som finns och se vad som passar dig bäst.

Innan du kör igång måste du registrera dig, bland annat hos Skatteverket. Tar du över ett befintligt företag finns det redan en affärsidé och man vet hur marknaden fungerar. Antagligen behöver du låna pengar för att köpa företaget. Allt det här och mycket annat kan en företagsrådgivare hjälpa dig med, oftast till liten eller ingen kostnad.

Prova på:
Om du nyfiken på hur det är att driva ett företag så finns det flera möjligheter att prova. På gymnasiet kan du driva ett eget företag genom Ung Företagsamhet,www.ungforetagsamhet.se

Här finns mer hjälp!
Verksamt.se – företagarsajt med information, verktyg och e-tjänster som företagare har nytta av. Här kan du även registrera ditt företag.
www.verksamt.se

Källa: Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Tillväxtverket, Tullverket och Ung Företagsamhet