Jobba inom EU/EES

Om man vill jobba utomlands är det allra enklast att göra det inom EU/EES

Många ungdomar åker till London, Dublin eller andra storstäder i Europa efter studenten för att jobba. En av anledningarna är att det fortfarande är ganska lätt att få jobb som inte kräver tidigare erfarenhet där. Att det är förhållandevis lätt att ta sig hem om något händer eller om man skulle få för stor hemlängtan är säkert också en bidragande orsak!

Jobbsökandet ser lite olika ut runtom i världen. När du kommer till ett nytt land kan det vara bra att söka upp en lokal arbetsförmedling och fråga hur man bäst går till väga där. Skyltar i fönstren där de efterlyser personal är inte ovanligt i länder som Danmark, Storbritannien och Irland. Då går man in i till exempel butiken eller puben med sitt CV och kanske ett personligt brev och presenterar sig. Det kan vara lite nervöst att träffa chefen direkt, men samtidigt har man en helt annan möjlighet att visa hur bra man skulle passa för jobbet! På många ställen annonserar man inte efter personal alls, utan anställer bara personer som har sökt jobb där spontant. Så man har verkligen inget att förlora på att gå runt med en bunt CVn och visa upp sig på ställen man vill jobba!

Att jobba inom EU eller i Norge, på Island eller i Lichtenstein är enkelt eftersom det råder fri rörlighet här. Det innebär att man inte behöver ansöka om något särskilt arbetstillstånd för att arbeta i dessa länder, utan har rätt att bo och söka jobb precis som i Sverige.

Läs mer

På Hallå Norden kan du läsa mer om att jobba inom Norden.

På Avista , Blueberry och Work & Travel kan du läsa mer om att jobba utomlands och studera samtidigt

På Apollo , TUI , Ving och Travel Education Center kan du läsa mer om att arbeta inom resebranschen.

allautlandsjobb.se kan du hitta ditt utlandsjobb.