Makeup-artist

Makeup-artister arbetar med att sminka människor och sälja makeup produkter. De arbetar inom butik, modellagenturer, agenturer för makeupmärken, film, TV och teatrar. Det är vanligt att ha kompletterande kunskaper inom andra områden.
Arbetsuppgifter
Många makeup-artister arbetar i butiker och parfymerier där de vägleder kunderna till rätt produkter, säljer make-up och lär ut hur man använder den. Stor del av arbetstiden handlar om att hålla butiken fräsch och att se till att penslar och annat material är rena. Arbetet kan också innebära att ge privata kurser där man sminkar kunden och tar fram förslag på produkter. Makeup-artister arbeta också på skönhetssalonger.

På modellagenturer på modevisningar och modellfotograferingar är det makeup-artisten som gör sminkningen. Det finns några som arbetar inom film och TV där de sminkar programledare och andra som syns i tv-rutan. Makeup-artister inom teatrar är ofta assistenter till maskörer och hjälper aktörerna med smink och peruk enligt maskörens ritningar.

De flesta makeup-artister har kompletterande kunskaper och färdigheter för att bredda sig och kunna ta jobb inom flera områden. Det är vanligt att som make-up artist även kunna något om hår, kläder, stil, ögonfransar, ögonbryn och naglar.

Makeup-artist säljer ofta produkter och därför är säljkompetens viktig. Arbetet handlar om att kunna sälja produkter, men också om att kunna sälja in sina idéer.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden finom branschen. Kunskaper inom nagelförlängning, manikyr, färga fransar och bryn, stylist, hårstylist är exempel på kompetens som i kombination med makeup gör jobbmöjligheterna fler. Att ha en egen portfolio som visar prov på vad du kan och vad du arbetat med är en viktig förutsättning för dina möjligheter till arbete.

Arbetstid
Arbete i butik innebär ofta helgarbete. Oregelbunden arbetstid är vanligt som make-up artist.

Utbildning
Utbildning till makeup-artist finns på gymnasial nivå. Inom kommunernas hantverksprogram finns inriktningar där makeup ingår.

Det finns också privata utbildningsanordnare som erbjuder utbildningar som är mellan tre och sex månader långa. 


Branschförbundet Svenska Estetikers Yrkesförbund (Seyf) ställer kvalitets krav för utbildningar. På deras webbplats kan du läsa mer om det och vilka utbildningar som uppfyller kraven.

Inom branschen svänger modet snabbt . Det är viktigt att följa med vad som händer på området och därför anordnas ofta fortbildningskurser, visningar och tävlingar för att underlätta för makeup artister att hålla sig uppdaterade om nyheter.

Som egenföretagare behöver man kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring.