Nagelterapeut

Nagelterapeuter arbetar med att skapa vackra naglar. Man bygger upp, förstärker, förlänger och lagar naglar med olika metoder, material och hjälpmedel. Det är ett kreativt yrke som också handlar om att ge god service. De flesta nagelterapeuter arbetar som egen företagare.

De flesta nagelterapeuter är egna företagare och hyr plats på frisersalong eller hudvårdssalonger. Det är mindre vanligt att bli anställd som nagelterapeut, det är det ofta större salonger eller spaanläggning som kan erbjuda anställning. Som egenföretagare behövs kunskaper i företagande, marknadsföring och försäljningsteknik.

Arbetsuppgifter
Nagelterapeuter bygger upp, förstärker, förlänger och lagar naglar med olika metoder, material och hjälpmedel. Vanliga material är akryl, gelé och silke som alla innebär olika tekniker. De kan arbeta med lösa nageltippar som sätts fast på den egna nageln. Nagelterapeuter utför också manikyr på naturliga naglar som innebär att fila, lacka och dekorera naglar och ge arm- och handmassage. De utför även pedikyr som är en liknande typ av behandling av naglar på fötterna.

Nagelterapeuten har kunskaper om hur nageln är uppbyggd, vilka nagelsjukdomar som kan förekomma och vad man gör åt dem. De har också kunskaper om armen, handens och hudens anatomi och fysiologi.

En behandling tar ungefär en till en och en halv timme. Under behandlingen upplyser de om daglig vård och skötsel av händer och naglar. En viktig del i arbetet är att sälja hand-, nagelvårds- och pedikyrprodukter. I arbetsuppgifterna ingår också att hålla rengöra och sterilisera arbetsplatsen och verktygen så att arbetsplatsen är ren och fräsch inför nästa kund.

Utbildning
Utbildning till nagelterapeut finns inom gymnasieskolans hantverksprogram, till exempel inriktning hår- och makeupstyling och mode- och trendstylist.

Det finns dessutom privata skolor som ger utbildning till nagelterapeut.
Kontrollera att den utbildning du är intresserad av är så omfattande att den ger tillräckliga yrkeskunskaper. Kontakta ett yrkesförbund för att få information om vilka skolor som är godkända enligt förbundets kriterier. Yrkesförbund utfärdar certifikat och gesällbrev.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning.