Affärsjurist

Sven studerade till affärsjurist i London och har nu bott, pluggat och arbetat utomlands i åtta år.

Hur hamnade du i Singapore?
Advokatbyrån jag arbetar för har nästan 40 kontor över hela världen och Singapore är ett av dem. En delägare i mitt team i London flyttade ut hit och eftersom jag tidigare tjänstgjort i Singapore i sex månader då jag var trainee på firman och älskade stället, så tyckte jag att jag skulle hänga på. Och så blev det.

Hur känns det att ha flyttat så långt bort?
Jag trivs väldigt bra här. Det är varmt året om, maten är superb och allting är enkelt och skönt. Klart det finns nackdelar, till exempel är det långt hemifrån – bara tidsskillnaden är sju timmar – men än så länge väger fördelarna helt klart tyngre. Och Singapore har tuffat till sig lite de senaste åren. Det känns inte längre som om man bor i ett tropiskt ålderdomshem utan det är fullt med barer, restauranger, gallerier och allt sånt som gör livet skoj att leva.

Vad gör du i ditt arbete mer konkret?
Jag är affärsjurist med inriktning pa finansrätt. Det handlar for min del om internationella transaktioner i utvecklingsländer, mestadels hjälper vi banker att ordna finansiering till företag i form av aktier och obligationer. Här i Asien är jurister mindre specialiserade än i London så jag hoppas att jag blir involverad i lite andra saker också, t.ex. bolagsrätt, fusioner och förvärv av företag. För tillfället är det mycket oroligt på finansmarknaderna vilket innebär att investerare håller i sina pengar och färre transaktioner avslutas, men i vanliga fall är det full rulle dygnet runt. Helgjobb, sena kvällar och 100-timmars veckor hör inte alls till ovanligheterna – till exempel har jag ett par gånger jobbat från onsdag morgon till fredag kväll non-stop.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
Man har goda utvecklingsmöjligheter som affärsjurist. Förutom att göra karriär inom advokatbyråer med mål att en dag bli delägare, så kan man arbeta som inhouse-jurist på företag, i internationella organisationer eller offentlig sektor. Även om de flesta är skeptiska mot advokater i största allmänhet så är det en väl ansedd kvalifikation också om man vill starta eget eller söka icke-juridiska jobb.

Vad är viktigt för att trivas/passa som jurist?
Ja du, det är svårt att säga. Anställningsannonserna talar oftast om att man ska vara analytiskt lagd, vara en lagspelare och tänka kreativt och kommersiellt för att hjälpa företagsklienter lösa problem. Allt det där stämmer nog, men det skadar inte heller om du har ett sinne för detaljer, läser snabbt och kan ta till dig och göra vett av stora mängder information under stressiga omständigheter. Man måste vara serviceinriktad, alltid finnas till hands för sina klienter och vara beredd på att ta mycket – för att inte säga allt – ansvar för sitt eget arbete. Om det låter roligt att förhandla ett kontrakt med Egyptiska advokater som knappt pratar engelska klockan fyra på morgonen efter två nätter utan sömn samtidigt som ett e-mail poppar up i inboxen varannan minut, då kommer du stormtrivas!