Bostadsrättsföreningsekonom (Brf-ekonom) – HSB Malmö

Jag heter Nina och är 48 år och har jobbat som bostadsrättsföreningsekonom i 1 år, men som redovisningsekonom på andra arbetsplatser tidigare.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag har alltid gillat siffror! Jag har jobbat med ekonomi i hela mitt yrkesliv men i olika roller. Som ekonom kan du jobba med så olika saker, det är samma grund men kan varieras på många sätt. Jag gillar också ordning och reda. Och det behövs!

Jag har följande utbildning
Ekonomiprogrammet på gymnasiet, därefter YH-utbildning till Redovisningsekonom.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Någon form av utbildning inom Redovisning på gymnasienivå eller högre studier.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är roligt att få jobba med siffror och att ha mycket kundkontakt. Yrket är väldigt omväxlande, man lär sig nya saker hela tiden. Den ena bostadsrättsföreningen är inte den andra lik men ekonomin en viktig, central kugge för dem allihopa. Därför blir arbetet värdefullt och meningsfullt.

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Redovisningsarbetet har arbetstoppar under våren vilket gör att det är väldigt mycket att göra då. Det går inte att fördela arbetsmängden jämt över året, utan detta måste man förstå och rätta sig efter.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Arbetet består av budget-, boksluts- eller årsredovisningsarbete beroende på period.

Därutöver är det mycket rådgivning till föreningarna per telefon eller mail kring diverse ekonomiska frågor. Varje brf-ekonom har mellan 15-30 st bostadsrättsföreningar som man arbetar med.

Arbetet består också av att löpande kontera leverantörsfakturor.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Utvecklingsmöjligheterna består bl a i att man inte är branschberoende som redovisningsekonom. Nu arbetar jag i fastighetsbranschen men har även arbetat i helt andra branscher. Det är väldigt utvecklande! Olika branscher betyder olika arbetsuppgifter för en ekonom även om grunden är densamma.

Utvecklingen består också av att man ständigt måste hålla sig uppdaterad om nya kunskaper, skatteregler etc. Ingenting är statiskt.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
För att passa som brf-ekonom måste du gilla ordning och reda och att rätta dig efter de regler som finns inom vårt område. Med ordningssinne och sifferintresse kommer du långt!