Betongarbetare – JM

Jag heter Gabriella och är 20 år och har jobbat som betongarbetare i ungefär ett och ett halvt år, dvs jag blev anställd direkt efter att jag hade tagit studenten. Innan dess praktiserade jag hos JM mellan 2015 och 2018.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Jag valde detta yrke i och med att det är kreativt och intressant jobb. Det är alltid nya utmaningar och även ett varierande jobb. Jag tycker det är ett väldigt givande jobb och det är också väldigt uppfriskande att få jobba utomhus.

Jag har följande utbildning
Gymnasial utbildning på Bygg & Anläggning i tre år.

Denna utbildning krävs för mitt yrke:
Det finns olika vägar. Man kan som jag, gå Bygg och Anläggning på gymnasiet och sedan göra sin lärlingstid, där man får lön.
Det finns även andra vägar så som olika komvuxutbildningar och lärlingsprogram på företag.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det finns väldigt många fördelar med detta jobb vilket är väldigt härligt. Du får dels jobba aktivt med både kropp och huvud. Man får jobba ute i frisk luft och röra på sig och det är samtidigt ett väldigt socialt jobb med alla kollegor runt om dig. Man får lära sig att samarbeta som ett lag vilket är så himla givande!

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Oj haha, som med allt annat här i livet så medföljer det ju nackdelar såklart. Väder och vind kan ju ställa till en del. Jag personligen kan tycka att det är lite kämpigare under vintern när det är kallt och mörkt ute men alla årstider har sin charm ändå, det är ju samtidigt väldigt mysigt med all snö.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Som betongare får man göra väldigt många olika moment så det kan se lite olika ut faktiskt. Just nu håller jag som mest på med armering och gjutning, men det kan även vara lapp&lag en del också. Generellt är några av mina moment golvjustering, lapp&lag, armering, gjutning, hålkärl och mycket annat.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det som är så himla bra med JM är att det finns mycket goda möjligheter att vidareutvecklas karriärmässigt och även som person inom företaget. Allt från att vidareutbilda sig till skyddsombud eller varför inte handledare? Man kan annars plugga vidare till arbetsledare för att sedan klättra upp till platschef osv, eller arbeta fackligt.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Som jag så många gånger fått höra av mina kollegor, ”du kommer aldrig ha så kul på jobbet som du har här”