Bygg- och projektledare, AB Väsbyhem

 
Jag heter Anna är 27 år och har jobbat som bygg- och projektledare i 2 år.
 
Jag valde mitt yrke på grund av
Det kändes som en svår men spännande utmaning där jag skulle kunna skaffa mycket erfarenhet och kunskap om hela byggbranschen. 
 
Jag har följande utbildning
Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik
 
Denna utbildning krävs för mitt yrke 
För att jobba som byggprojektledare krävs antingen den utbildning jag har (eller likvärdig) eller flerårig erfarenhet från byggbranschen.
 
Detta är fördelarna med mitt yrke 
Variationen mellan såväl arbetsmiljö som arbetsuppgifter. Eftersom jag jobbar som projektledare på ett bostadsföretag, och inte på ett byggföretag, så innebär det att jag har mitt kontor på Väsbyhem men jag är också ute på själva byggarbetsplatsen ganska ofta. Som byggprojektledare ansvarar man för stora delar inom hela byggprocessen vilket gör att man måste vara bra på att lösa både stora och små problem.
 
Detta är nackdelarna med mitt yrke
Jag ser inte några egentliga nackdelar med mitt jobb eftersom jag har stor frihet och eget ansvar och därför själv kan påverka mitt arbete i hög grad. Men det kan vara frustrerande ibland när man stöter på problem som man inte kan påverka. Det kan t.ex. handla om en viktig leverans av en byggdel som försenar arbetet. Även när man inte håller tidplanen kan det både bli dyrare att bygga som i sin tur tyvärr påverkar våra kunder, d.v.s. hyresgästerna som ska bo i huset vi bygger.  

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Tar en morgonkaffe med kollegorna
Går igenom mail och vad som måste göras under dagen
Kontorsarbete: Förberedelser/mail/telefonsamtal
Lunch
Byggmöte på bygget. Träffar byggentreprenören och går igenom allt som är aktuellt just då. Självklart bjuds det på riktigt starkt kaffe och kanske en bulle.
Slut för idag

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Generellt kan en ingenjör arbeta med så många olika saker vilket innebär att det finns otroliga utvecklingsmöjligheter. Inom den tjänst jag har just nu handlar utvecklingen om att skaffa erfarenhet för att kunna leda större projekt. Man får välja vad man vill satsa på för att utvecklas, antingen kan man testa så många olika ingenjörsyrken som möjligt för att få en bred kunskap eller så kan man hitta sin grej och bli riktigt bra på just det. 
 
Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är 
Det är fantastiskt att jobba med att bygga hus och se hur man kan förändra en stadsmiljö. Eftersom jag jobbar på ett lagom stort företag får jag möjligheten att vara med och påverka det vi bygger från idé till slutprodukt, det tycker jag är mäktigt!