Grävmaskinist

Namn/ålder: Patrik, 27 år

Yrke: Grävmaskinist

Hur länge har du jobbat som grävmaskinist?
Jag har jobbar som grävmaskinist i fyra år.

Varför valde du det yrket?
Jag valde det för att jag tycker det är roligt och spännande att hålla på med motorer. Dessutom är det ett bra betalt yrke.

Vad gör du i ditt arbete?
Jag håller på med kabelgrävning och hjälper företag som behöver hjälp att flytta om jord och liknande.

Fördelar med ditt yrke?
En stor fördel med mitt yrke är att jag får vara ute hela dagen och det är trevligt om vädret är fint. En annan fördel är att man träffar mycket folk när man är ute och gräver på olika platser. Jag får komma till nya platser hela tiden och lär mig därför vart ställen ligger. Arbetet är mycket bra betalt och ett kul jobb.

Nackdelar med ditt yrke?
Det är ett yrke som man måste kunna vara stresstålig och lära sig vara exakt och precis med det man gör. Exempel skall man gräva längst en väg måste jag gräva precis enligt linjerna och inte en centimeter fel. Man måste hålla tider annars kan ett helt arbete bli sent. Eftersom ute på en arbetsplats är alla beroende av varandra. Har jag inte grävt hålet, kan inte nästa man göra sin uppgift tillexempel lägga ner sten eller liknande.

Utvecklingsmöjligheter?
Man kan alltid jobba sig upp och byta maskin till större och roligare maskiner.
Sedan kan man självklart få större och viktigare uppgifter, ut på större, avancerade byggen.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Jag gick på Lantbruksgymnasiet i Skurup med inriktning lantbruk.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Man måste gå två utbildningar som tar någon vecka för att lära sig om maskinen, arbete ute på en arbetsplats och rutiner. Man får ett intyg när man klarat det och får därefter köra sin maskin.