IT Systemtekniker – Åre kommun

Jag heter Mattias Härdig, jag har arbetat som IT Systemtekniker på Åre kommun i 7 månader. Totalt sett så har jag arbetat som IT Tekniker 1 år och senare som IT Systemtekniker i 10 år.

 • Jag valde mitt yrke på grund av:
  Det ständigt utvecklas och man behöver lära sig nya teknologier och koncept för att hänga med vilket är kul då arbetet inte blir för repetitivt och enformigt.
  Teknologi är kul, det är en bra känsla att fått något nytt att fungera eller när man fixat något som inte har fungerat.
 • Jag har följande utbildning:
  Gymnasieexamen. Några högskolepoäng i IT relaterade kursen så som Introduktion till Linux Nätverk och Webbutveckling.
 • Denna utbildning krävs för mitt yrke:
  Många kollegor studerade på IT inriktad gymnasieutbildning och många har gått en KY utbildning för Linux och Nätverksadministration och liknande. Men många jag har arbetat med har ett stort intresse för IT system och har lärt sig genom att börja arbeta med IT support och lärt sig genom att arbeta.
 • Detta är fördelarna med mitt yrke:
  Det är brett, jag kan arbeta både med hårdvara, mjukvara, servermiljöer, klienter, applikationer och integration.
  Det går att oftast (beroende på arbetsuppgifter) att arbeta på distans vilket skapar en viss frihet.
 • Detta är nackdelarna med mitt yrke:
  Största nackdelen är att IT system har många beroenden och att många är beroende av IT. Så när det blir fel någonstans så påverkar det väldigt många och då finns en viss tidspress att åtgärda de felen. Det kan vara stressigt.
 • Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:
  Titta på nya incidenter/felanmälningar och åtgärda dessa. Arbeta i projekt som inkluderar uppdatering av serveruppdatering, applikationsuppdatering, implementation av nya system och en del integration mellan dessa system. Paketering av nya versioner av program och installera på klientdatorer.
  Omvärldsbevakning. Vad gör andra? Vilka trender finns? Hur kan vi effektivisera och underlätta för användarna och kommuninvånarna genom att använda ny teknologi?
 • Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är:
  Det går att fördjupa sig i specifika applikationer och bli en systemspecialist, en specifik tillverkares produkter eller endast integrationer mellan system.
  Det går att bli mer administrativ som en teknisk säljare, teknisk projektledare, IT Strateg eller en teamledare exempelvis.