IT-tekniker – Helsingborgs stad

Jag heter Peter, är 54 år och har jobbat som IT-tekniker på Helsingborgs stad sen 2001.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Teknik har alltid varit min grej och jag har alltid vetat att jag vill jobba med det. När jag gick ut gymnasiet började jag jobba på Televerket och jobbade där i 16 år innan jag började jobba på Helsingborgs stad.

Jag har följande utbildning  
Tre år teleteknisk utbildning på gymnasiet varav ett års praktik.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Någon typ av tekniskt förberedande utbildning på gymnasiet och högskolan.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Att jag får träffa så mycket folk och hjälpa människor. Jag sitter i Servicepunkten, som det heter, och tar emot medarbetares problem med teknik.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Eftersom jag sitter i Servicepunkten och hjälper till medarbetarna med sin teknik så behöver jag även vara tillgänglig hela dagarna från 08.00-17.00. Därför kan det vara lite svårt att jobba flextid.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Det börjar med att öppna upp kontoret och kolla om det kommit in några nya ärenden som man kan ta tag i. Kommer det in medarbetare som behöver hjälp så hjälper jag dem. Det är svårt att säga för det finns ingen typisk arbetsdag utan det ter sig olika beroende på vilka ärenden man får, det är kul att det varierar så mycket.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Man kan bli systemtekniker och utvecklas inom yrkesrollen. Men möjligheten att utvecklas på min arbetsplats finns ju alltid eftersom arbetet ger så mycket och man får lära sig något nytt varje dag.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är 
För att trivas med mitt arbete bör man vara öppen, trevlig och vaken för nya saker.

Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och det är mycket tack vare en bra arbetsgivare, hela tiden sker det nya saker och mina arbetsuppgifter är varierande och aldrig tråkiga.