Projektledare för utveckling av system och appar för dator, telefon och tablets, FLIR Systems

Jag heter Åsa och är 43 år och har jobbat som projektledare i 16 år.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Att bli projektledare var inget självklart val direkt efter gymnasiet. Jag valde Elektro på KTH för att jag tyckte om matte. När jag var färdig civilingenjör sökte jag en trainee utbildning på ABB, eftersom jag inte var säker på vad jag ville jobba med. Under traineeperioden växte det fram att jag ville jobba mer övergripande med funktioner i system och insåg också att jag tyckte om att planera och koordinera personer och arbete som behövde göras. Det var under den perioden jag såg att jag kunde göra det hela dagarna om jag var projektledare, och det var ju perfekt.

Jag har följande utbildning  
Jag gick först tekniskt gymnasium och därefter läste jag till civilingengör på Elektro, KTH.

Denna utbildning krävs för mitt yrke  
Det finns många vägar till tekniknära projektledning, men en civilingenjörsutbildning eller en systemvetenskaplig utbildning är alltid rätt.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Jag tycker om att jobba tillsammans med mina kollegor och vara en del av den grupp som tar fram användbara appar och mjukvaror till våra kunder. Jag jobbar tillräckligt nära tekniken för att förstå hur saker fungerar i våra system, men tillräckligt övergripande för att förstå hur olika produkter samverkar för att våra kunder ska få ut det mesta av våra system.

I mitt yrke är det vanligt att arbeta internationellt och både leverera system till kunder i andra länder och att arbeta med kollegor från olika länder.

Detta är nackdelarna med mitt yrke  
Som projektledare är jag ansvarig för att projekten blir klara i tid med de funktioner som är överenskomna. Det är inte alltid projekten går som planerat och då kan det ibland kännas jobbigt att vara ansvarig.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag  
För mig finns det nog inga typiska arbetsdagar, varje dag är unik och man får ta dagen som den kommer. Jag hanterar och levererar slutprodukterna som våra kunder får ta del av. Jag ser till att rätt kunder får rätt produkter helt enkelt. Allt från att arbeta långsiktigt med att planera stora releaser till att hantera akuta problem och prioritera, ingår i jobbet. En annan viktig del av mitt jobb är att se till att de slutprodukter jag hanterar följer de regler som finns på de olika marknader där våra kunder verkar.

Tillsammans gör det att jag arbetar nära många olika komptenser och delar av organisationen i en koordinerande roll. Något som passa rmig väldigt bra, att få vara både social och arbeta i den tekniska framkanten.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Ofta börjar man som projektledare för ett litet projekt för att senare ta sig an större och större projekt. Med större menar jag fler personer eller ett projekt som kostar mer pengar.

Ett projekt kan också vara mer eller mindre komplext. Ett projekt med få personer som alla sitter på samma ställe är till exempel lättare att genomföra än ett där personerna sitter utspridda på flera platser eller till och med i flera länder med olika tidszoner och språk.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är   
Tycker du om att jobba med människor, är nyfiken på hur saker fungerar och dessutom tänker på hur saker kan göras på smartaste sätt, då tycker jag att du ska söka dig till projektledning. Det är verkligen ett roligt jobb!