Billackerare, Bilia Jägersro Malmö

Jag heter Jasmine och är 19 år och har jobbat som billackerare sedan juni 2015. Innan dess hade jag praktik på Bilia under 2 år.

Jag valde mitt yrke på grund av  
Jag har ett bilintresse men gillar mer det estetiska och utseendet på bilarna än motorn och det tekniska. Jag är intresserad av färg, att få måla, rita och vara kreativ.

Jag har följande utbildning   
Fordonsprogrammet med inriktning lackering.

Denna utbildning krävs för mitt yrke: 
Fordonsprogrammet med inriktning lackering.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Det är varierande. Jag får förbereda bilarna genom att maskera, slipa och göra fyllnadsarbete och så får jag måla bilarna och använda min kreativa sida. Det är en bra arbetsplats med moderna lokaler och utrustning och så har jag bra kollegor.

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Jag är ganska kort och då är det ibland svårt att nå upp på bilar och vissa ställningar är fysiskt krävande. T.ex. kan man behöva lyfta av en bildörr. Men det finns pallar och andra hjälpmedel och så har jag schyssta kollegor som hjälper mig om det behövs.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Jag tar in en bil och tar ut rätt färgrecept. Sen maskerar, slipar, tvättar och förbereder jag bilen inför nästa steg. Efter det tar en kollega vid och fyller på med rostskydd, gör slipning osv. Efter det målar jag och lackerar bilen. Dagarna ser olika ut beroende på hur mycket vi har att göra och hur stora jobben och skadorna på bilarna är. Vissa dagar hinner man med tre bilar och andra dagar sex bilar. Ibland går något fel och man får göra om ett arbete.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Man utvecklas hela tiden och blir mer skicklig i sin yrkesroll. Metoderna utvecklas och förändras hela tiden.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Det är mycket att lära och det kommer nya produkter som kräver andra arbetssätt och metoder. Mer än vad jag hade trott. Men det är roligt och utmanande och gör att man hela tiden utvecklas och blir bättre. Det är bra stämning i verkstaden men som tjej kan jag ibland känna att det blir lite grabbigt.