Butiksäljare/Kassa-Kundtjänst

Emma - Butiksäljare/Kassa-Kundtjänst, Bygma AB
Jag är 23 år och har arbetat i byggmaterialbranschen i snart 6 år.

Varför valde du ditt yrke?
Jag hamnade i byggmaterialbranschen av en slump när jag gick i första ring i gymnasiet. Jag såg det som en utmaning eftersom jag då inte hade någon kunskap om varken organisationen eller branschen. Jag började med extrajobb/helgjobb men såg snart alla andra möjligheter det fanns inom branschen, och potentialen att få växa och lära sig mer var stor.
Arbetsuppgifterna jag har idag är betydligt mer omväxlande och alltid lär man sig något nytt. Ingen dag är den andra lik.

Vilken utbildning har du?
Jag gick i MediaGymnasiet med inriktning TV och journalism.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Gymnasieutbildning (inget specifikt program).

Fördelar med yrket
Växlande arbetsuppgifter, möjligheterna att lära sig nya saker och ‘’klättra’’ inom rollen.

Nackdelar med yrket
Att man som kvinna ibland kan bli underskattad. Det händer sällan, men i vissa situationer krävs det att ha lite is i magen och motbevisa normerna.

Arbetsuppgifter en typisk arbetsdag
På morgonen sitter jag i kassan och fakturerar våra kunder som hämtat varor från våra lager. Under samma tillfälle passar jag på att beställa hem varor till vår färgavdelning som jag fick ta över för något år sedan. Mest sådant som behövs fyllas på i hyllorna där, men ibland även anskaffningsvaror (sånt vi inte har på hyllan, beställningar från kunder). Mina resterande arbetsuppgifter gör jag inte i någon specifik ordning, men det innefattar en del pappersarbete, administrativa uppgifter, blanda färg, trycka loggor på kläder, hjälpa kunder, hjälpa kollegor, plocka varor och inleverera dessa, ta betalt i kassan m.m.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke
Utvecklingsmöjligheterna är stora. Dels får man lära sig mycket av sina kollegor, men också från leverantörer som ibland kommer till anläggningen och håller utbildningar. Är man hungrig efter kunskap och visar engagemang kommer man definitivt långt.

Att tänka på med yrket
Denna roll passar alla som gillar lite variation i vardagen. Du får träffa väldigt mycket människor, så därför är kundrelationer också mycket viktigt.