Butiksmedarbetare/säljare – Maxi ICA stormarknad

Jag heter Leif och är 48 år och har arbetat på Maxi ICA stormarknad sedan 2007.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Kockyrket passar mig då jag alltid varit intresserad av mat. Lätt att få jobb direkt efter gymnasiet som ung. Möjlighet att arbeta säsong på spännande platser.

Jag har följande utbildning
Restaurangutbildning på gymnasienivå

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Som kock fördel att gå på restaurangprogrammet. Även en fördel vid arbetete i butiks delikatessen men ej krav, även handelsprogrammet kan vara bra. ICA-skolan internutbildar och kompletterar befintliga kunskaper.

Detta är fördelarna med mitt yrke
I fisk och delikatessen har jag nytta av mina kökskunskaper eftersom jag kan tipsa och vägleda våra kunder. Dessutom har jag stora möjligheter att kunna göra och sälja färdiglagad mat. Träffar många olika människor med en sak gemensamt: intresset för mat.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Bitvis väldigt stressigt. Helg- och högtidsdagar på arbetet.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
I delikatessen grillar vi bla. Kyckling och fläskkött. Har en stor salladsbar som ska fyllas. Även ”delidisken” fylls på med färdiglagad mat, charkuterier, färskt hängmörat kött mm.
Kundbeställningar på bla. Bufféer och smörgåstårtor ska tillverkas och lämnas ut. Hjälper kunder med skivning av fina skinkor som prosiutto och parmaskinka. Mycket städning och disk ingår, gäller ju att det är rent om man hanterar mat. Ta emot leveranser och ta reda på det.
Fiskdisken putsas och fylls på med is. Efter det behöver den även fyllas med färsk fisk, diverse röror, skaldjur mm. Måste även kunna filéea fisk om en kund önskar det.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
En butik består av många olika avdelningar med inriktningar. Med ICA´s interna utbildningar finns fina möjligheter att utvecklas.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är 
En butik är en levande arbetsplats med mycket liv och rörelse. Bra val för den som gillar människor, fart och fläkt. Brukar vara relativt hög personalomsättning så det brukar finnas goda möjligheter att få in en fot. Många som får jobb efter att säsongs arbetet är avslutat.