Intervjuare

Så här länge har jag arbetat med mitt yrke
Som timanställd intervjuare började jag på SCB 2006. Efter ett par år på annat jobb var jag tillbaka på SCB 2009 och har sedan februari 2013 fast anställning som intervjuare.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag har alltid tyckt om arbeten där jag är utåtriktad. Man hör ofta om SCB genom medierna och när SCB sökte telefonintervjuare blev jag nyfiken - arbetet lät både spännande och intressant.

Jag har följande utbildning 
Jag har en gymnasieutbildning inom social sektor och valde detta för att jobba inom äldreomsorgen. Mina många år inom äldreomsorgen har jag definitivt nytta av som intervjuare.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Det krävs ingen speciell utbildning, vi intervjuare har allt från gymnasieskola till universitetsstudier och många jobbar under studietiden. Man behöver vara utåtriktad och gärna ha språkkunskaper eftersom vi inte alltid gör intervjuer på svenska. Det är därför en fördel att vissa av mina kollegor pratar andra språk.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Jag har daglig kontakt med människor runtom i Sverige – det är i sig en utmaning och jag måste vara anpassningsbar för olika undersökningar. Vi informerar om SCB och uppgifterna som blir underlag till statistik som sedan publiceras och bidrar på så sätt i längden till de politiska besluten. Telefonintervjuare på SCB har en väldigt viktig roll för statistiken och det är ett omväxlande arbete som känns tryggt och seriöst.

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Nej, jag kommer faktiskt inte på några nackdelar - jag trivs så otroligt bra.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Jag pratar med folk - både unga och gamla runtom i Sverige, de som blivit slumpmässigt utvalda till våra undersökningar. I vissa undersökningar handlar det om att först boka tid för intervju och ibland kör man intervjun direkt. Många blir tacksamma för att vi kan göra upp om tid. Det är seriöst att kunna återkomma, det är inte bara här och nu som gäller!

Vi får kontinuerligt rapporter om hur det går för undersökningen – det blir en morot – att faktiskt känna utvecklingen i undersökningen.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket
Det händer mycket positivt inom vår avdelning just nu och det finns goda utvecklingsmöjligheter om man vill ta större ansvar. Som intervjuare finns det också möjlighet att söka sig vidare till andra avdelningar på SCB.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke 
Vi intervjuare bygger grunden till kommande statistik. Det gör att jag ser mitt arbete som väldigt meningsfullt. Jag ser med större intresse på nyheterna numera, när jag vet allt som ligger bakom många av besluten – jag mår helt enkelt bra av att gå till jobbet!